Evropsko prvenstvo u fudbalu ušlo je eliminacionu fazu, a kao i prilikom svih velikih fudbalskih takmičenja suđenje uvek privlači pažnju, naročito od kad je uveden VAR sistem.

СРБИ И ДАНЦИ ПРОКЛИЊУ ВАР: Уместо да помаже - унесрећује репрезентације! Шта се дешава са видео технологијом на ЕУРО 2024?!

Foto N. I.

Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. donelo je revoluciju u fudbalu, a to je video asistencija prilikom suđenja, odnosno popularni VAR sistem. Od tada dešavale su se mnoge kontroverze povodom ove tehnologije, tako ovaj sistem još uvek nema punu podršku u navijačkim krugovima.

I dalje je mnogo nepoznanica oko ovog sistema. Da li je sudija dužan da posluša konsultaciju iz VAR sobe ili ipak ne? Zato se i na EURO 2024 dešavaju mnoge sporne situacije koje utiču na igru, ali i na konačan ishod mečeva.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Dve koje se tiču direktno VAR sistema izazvale su veliku polemiku među ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu u poslednjih nekoliko dana.

Prva je bio meč između Srbije i Danske koji je završen rezultatom 0:0. U tom meču, desilo se nekoliko situacija u kojima se VAR soba nije oglasila a bilo je elemenata. O tome je i u studiju Radio televizije Srbije posle utakmice govorio sudijski ekspert Dejan Nedić.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

 – Bio sam ljut ko ris. Sram bilo Bastina Dakera, poznatog VAR sudiju. Juče(utakmica Srbija-Danska odigrana 25. juna prim.aut.) dve očigledne situacije nije hteo da sugeriše frnacuskom sudiji( Fransoa Leteksije glavni arbitar susreta prim. aut.) da je postojalo očigledno povlačenje Mitrovića u šesnaestercu, kao i udaranje Mitrovića. – poručio je Nedić.

Nije ovo bila jedina primedba na VAR sistem. Danci nisu dugo čekali da njih zadesi slična situacija. Selektor ove reprezentacije Kasper Hjulmand posle sinoćnjeg meča oštro je kritikovao suđenje, rekavši da je je odluka da se pogleda VAR kad je dosuđen penal za Nemačku „smešna“.

 – Rečeno nam je da defanzivci ne treba da trče sa rukama na leđima. Andersen je imao normalan položaj ruke kada se trči. Pogođen je sa jednog metra i to je dosuđeno kao penal. Nikada ne pričam o sudijama, ali ovo je direktno odlučilo pobednika. Bile su to dve smešne i sulude odluke – rekao je Hjumland.

Ovakve situacije ostavile su sve ljubitelje fudbala u čudu kako se donose odluke posredstvom VAR sistema, kao i šta utiče na to da se gleda video tehnologija i ko tu ima prednost?

Anketa

Da li smatrate da je VAR koristan?

BONUS VIDEO: FRKA, ALI NE VELIKA: Manji požar u metro stanici kod koje su okupljeni srpski navijači u Minhenu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst