TELEKOMUNIKACIJE su delatnost koja je poslednjih nekoliko godina doživela najveću transformaciju u Srbiji.

СПРЕМНИ СМО ЗА СВЕТСКУ УТАКМИЦУ: Интервју - Владимир Лучић, генерални директор Телекома Србија

Foto D. Milovanović

Motor tih promena nesumnjivo je bila kompanija “Telekom Srbija”. Od tradicionalnog lokalnog operatera došli su do pozicije pregovarača i potencijalnog partnera sa najvećim internet igračima u Americi. Godina pred nama biće istorijska u pozicioniranju srpske kompanije na svetskom tržištu. Ovo, u intervjuu za božićni dvobroj “Novosti” poručuje generalni direktor “Telekoma Srbija” Vladimir Lučić.

* Početak godine rezervisan je za sumiranje rezultata prethodne, ali i za planove za ovu godinu. Kakvi su rezultati za 2022. i da li ste zadovoljni njima”?

– Odlični su nam rezultati. Prošla godina je bila višestruko rekordna. Prvi put u svojoj istoriji “Telekom Srbija” je imao prihod više od milijardu evra. Koliki je to veliki zaokret, govori činjenica da smo za četiri godine, od 2018. godine, povećali prihod za 35 odsto ili za čak 31 milijardu dinara. Povećanje prihoda od preko 250 miliona evra za četiri godine jeste suštinska potvrda dobre strategije koju je imao “Telekom Srbija” kroz akvizicije kablovskih operatera, izgradnju optičke mreže i razvoj sadržaja. U ovoj 2023. prihod će nastaviti značajno da raste i u odnosu na 2018. godinu biće veći za preko 375 miliona evra, a 2025. biće čak pola milijarde veći u odnosu na 2018. Od tog vremena kada smo ušli u reforme, troškovi su značajnije manje rasli od prihoda pa je ebit faktički udvostručen i od ebita (profit pre amortizacije i kamata) od 25 milijardi 2018. došli smo do ebita od 50 milijardi 2022. Profitabilnost će rasti i u 2023, tako će i ebit da raste na preko 64 milijarde dinara.

* Šta je donelo ovakve respektabilne brojke?

– Rezultat ovakvog dobrog poslovanja “Telekoma” je proizvod naglog skoka prihoda interneta i televizije uz nastavak rasta prihoda u mobilnoj telefoniji. Broj TV korisnika je skoro utrostručen i on je sa 442.000 došao na blizu 1,2 miliona, a broj fiksnih internet korisnika 1,1 milion. Takođe, 2022. nam je bila rekordna u investicionom smislu. Instalirali smo preko 2.000 baznih stanica što je najveći broj u istoriji “Telekoma Srbije”. Što se tiče optičke mreže tiče nju i dalje intezivno gradimo i prošli smo pored 1,25 miliona domaćinstava optikom. Time smo Srbiju stavili u red razvijenih zemalja po ovom pitanju.

* Kakvu korist od toga imaju vaši akcionari?

– Moramo se pohvaliti i isplatom dividende u decembru od 6,7 milijardi dinara. U novembru 2021. isplatili smo 4,8 milijardi, a to znači da smo uspeli da za 13 meseci platimo akcionarima dividendi u iznosu od 11,5 milijardi dinara. Mislim da je bilo izuzetno bitno što smo u vrlo kriznoj godini na svetskom nivou uspeli da pojačamo nivo investicija kao i nivo dividendi koji smo dali vlasnicima.

* Kakvi su vam planovi za ovu godinu što se tiče “Telekoma Srbija” u 2023. godini?

– Cilj nam je da nastavimo rast u broju korisnika. Intenzivan rast broja pretplatnika u drugoj polovini godine nas uverava da ćemo u 2023. imati sigurno preko 100.000 novih TV i internet korisnika. Nastavićemo da gradimo i jačamo našu mobilnu i optičku infrastrukturu. Ponudićemo korisnicima niz novih digitalnih servisa i sadržaja. Stabilnost rasta naše kompanije u Srbiji je bitna kako bi se ostvarili naši ambiciozni planovi u našoj ekspanziji u čitavom svetu. Planovi su nam ambiciozni, ali zasnovani na realnim osnovama. Znate, transformacija kompanije koliko je bila teška, toliko je lekovita, ne samo za našu kompaniju već i za srpsko tržište. Svima je jasno da je digitalizacija budućnost. Posle mnogo godina, Srbija ima respektabilnog predstavnika za svetsko tržište. “Telekom” je spreman za saradnju sa najvećim globalnim igračima. Kada kažem spreman, važno je da znate da zapravo te velike kompanije biraju svoje partnere i da su njihovi kriterijumi izuzetno zahtevni. Mi smo uradili sve što je do nas da se kvalifikujemo za saradnju sa najboljima. I na to smo izuzetno ponosni.

* “Telekom Srbija” je već počeo širenje na evropskom tržištu. Kakvi su dalji planovi što se tiče vaše ekspanzije?

– Potpuno je jasno da je po rezultatima “Telekom Srbija” prerastao region i da je vreme za svetsku utakmicu. Godina pred nama biće istorijska u pozicioniranju srpske kompanije na svetskom tržištu. Našu svetsku ekspanziju ćemo raditi u tri pravca: prvi je širenje naših mobilnih mreža širom Evrope i Amerike, gde ima najviše naše dijaspore. Naša kompanija “M:tel Austrija” već beleži dobar uspeh, i u ovom momentu ima više od 150.000 korisnika. Ove godine otvorili smo firmu i u Švajcarskoj i pustili u rad mobilnu mrežu u Severnoj Makedoniji, a za sledeću godinu planiramo širenje biznisa na Nemačku i SAD. Krajnji cilj nam je da napravimo m:tel zonu, u okviru koje će svi naši korisnici imati značajne benefite, bez obzira na to iz koje zemlje komuniciraju. Drugi je razvoj multimedijalnog sadržaja i povećanje prihoda od ovog segmenta kroz prodaju ovog servisa korisnicima naših mobilnih mreža po svetu, daljim jačanjem naših kanala Arena u regionu, kao i prodajom naših filmova i serija na međunarodnom tržištu. Treći je razvoj digitalnih servisa i njihova prodaja u svetu kroz naš fond za finansiranje startapa. Potpuno sam siguran u uspešnost naše strategije i da ćemo ove godine ostvariti stratešku saradnju sa internet- gigantima.

* Dokle se stiglo sa ulaganjima u startape, i kako vam se posle godinu dana rada Fonda čini startap scena u Srbiji?

– Osnivanjem Venture Fonda zapravo smo pokazali koliko smo ozbiljni u nameri da ulažemo u mlade ljude u Srbiji. Kada kažem mlade, mislim pre svega preduzetnički mlade. U te namene, za pet godina izdvojili smo budžet od 25 miliona evra. Prvu godinu završavamo sa devet startapa u povoju. To je ogroman uspeh za nas. Znate, njihovi projekti mogu da promene i ubrzaju tok razvoja mnogih vitalnih oblasti, kao što su medicina, farmacija, IT tehnologije. Podržali smo mlade ljude koji su svoja znanja sticali u inostranstvu, ali su ipak odlučili da se vrate u Srbiju i ovde razvijaju svoj biznis. Mislim da nije nametljivo ako kažem da su takvu odluku doneli zahvaljujući našoj podršci koju smo im pružili kroz Venture Fond. Dostignuća ovakvih startapa imaju globalne potencijale. Budući prihodi mogu biti ogromni, ne samo za njih već i za “Telekom”.

Vladimir Lučić, Foto Tanjug

* Neizbežno pitanje je i kakvi su rezultati i planovi vezani za produkciju, jer je upravo vaša kompanija vratila srpsku kinematografiju na staze jugoslovenske slave?

– Sada već možemo da se pohvalimo da smo učestvovali u kultnim serijama i filmovima ovog doba kao što su npr. “Toma”, “Južni vetar”, “Državni službenik”, “Ubice moga oca”, “Besa”, “Crna svadba”. Takođe, moram istaći da nam je čast što smo bili deo projekata stvaranja istorijskih dela značajnih za Srbiju. Tako će gledaoci “Superstara” premijerno moći od 9. do 12. januara da gledaju seriju “Dara iz Jasenovca”, a od 17. januara u bioskopima film “Oluja”. U svakom slučaju već sada prodajemo naše serije i filmove na pet kontinenata i ostvarili smo već saradnju sa dve platforme, “Amazon” i “Dizni+”. To nam daje motiv da sledećih godina povećamo ulaganje u domaću produkciju.

ČESTITKA

– SVIM čitaocima “Večernjih novosti” i građanima Srbije želim srećne božićne i novogodišnje praznike. Mir Božji, Hristos se rodi! S obzirom na to kroz šta smo sve prošli, svima bih poželeo dobro zdravlje i da nam godina pred nama donese više razloga za radost.

Foto Arhiva

REPREZENTACIJA OSTAJE NA ARENI

* VAŠA dominacija ogleda se i u sportskom sadržaju u kojem mogu da uživaju vaši korisnici.

– Obezbeđivanje sportskog sadržaja za naše korisnike bio nam je jedan od prioriteta. Prenosom svih utakmica Svetskog prvenstva iz Katara gledaoci kanala Arena sport mogli su da se uvere da smo spremni za najveće poduhvate u produkcijskom smislu, na svetskom nivou. To nam daje za pravo da obećamo da će i predstojeće kvalifikacije, kao i utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu, koje ćemo takođe da prenosimo na Areni, predstavljati vrhunski užitak za sve ljubitelje fudbala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst