Pariz je spreman da večeras osvoji svet i postavi novi standard za buduće ceremonije otvaranja Olimpijskih igara. Dok su sve oči uprte u grad svetlosti koji je spreman za najveći sportski događaj na svetu, organizatori obećavaju da će publici pružiti nezaboravan spektakl koji će oduševiti gledaoce širom planete.

Ove godine, Pariz je odlučio da pomeri granice i prvi put u istoriji Olimpijskih igara ceremonija otvaranja neće biti održana na stadionu. Umesto toga, preko 8.000 sportista iz celog sveta će se prevesti čamcima duž 6 kilometara reke Sene, stvarajući pravu sportsku armadu koja će prolaziti pored ikoničnih mostova i obala Pariza. Publika će ih posmatrati sa mostova i rečnih obala, dok će sigurnost osiguravati policajci, ronioci i snajperisti.

Dok sportisti budu plovili Senom, Pariz će biti pozornica i za fascinantne umetničke performanse. Plesači, pop zvezde, hodači po žici i akrobate izvešće smele performanse na vodi, krovovima, mostovima i veštačkim ostrvima koristeći pontone, plutajuće klavire, helikoptere, pa čak i podmornice. Sve će to kulminirati velikim laserskim šouom sa Ajfelovog tornja.

Jedan od najuzbudljivijih delova ceremonije biće nastupi svetski poznatih zvezda. Lejdi Gaga, poznata po svojim spektakularnim performansima, obećava da će još jednom zadiviti svet. Pored nje, nastupiće i legendarna Selin Dion koja će svojim moćnim glasom doneti magiju Edit Piaf na obalu Sene. Francuska pop zvezda Aja Nakamura, koja je ove godine doživela rasističke napade zbog toga što će nastupati na ceremoniji otvaranja, takođe će nastupiti i očekuje se da će pevati hitove šansonjera Šarla Aznavura.

Kreator ceremonije, Tomas Žoli, obećava da će se igrati sa klišeima o Parizu, ali i da će ih izazvati. Pariz nije samo grad ljubavi i svetlosti, već i mesto gde različite kulture koegzistiraju. Predstava će biti u 12 činova, svaki posvećen različitom aspektu grada, sa nastupima na istorijskim spomenicima, krovovima, mostovima i vodi. Biciklisti BMX-a izvodit će trikove iznad vode, dok će baletski plesač Gijom Diop nastupati na krovu, a sve to uz muziku francuske pop zvezde Aje Nakamure.

Večerašnja ceremonija otvaranja Olimpijskih igara biće manifestacija raznolikosti i bogate istorije Francuske.

Istoričar Patrik Bušeron i književnica Lejla Slimani, koji su učestvovali u osmišljavanju scenarija, naglašavaju važnost prikazivanja Francuske u njenoj punoj kompleksnosti i povezanosti sa svetom. Gradonačelnica Pariza, Ana Idalgo, obećava da će ceremonija biti vesela, kreativna i puna iznenađenja, sa više od 3.000 plesača i glumaca koji će učestvovati.

Iako će Pariz zasijati svim svojim sjajem, pravi heroji ove ceremonije su sportisti. Sa svakom nacijom koja će ponosno nositi svoju zastavu na pramcu čamca, sportisti će biti u centru pažnje.

„Sportisti ne mogu biti zasenjeni ovim šouom, oni su zvezde,“ rekao je jedan zvaničnik za Gardijan.

Ova jedinstvena ceremonija obećava da će biti nezaboravna, puna inovativnosti ali i da će razbiti sve stereotipe o francuskoj oholosti. Pariz je spreman da nas sve očara i pokaže svetu kako se prave igre koje će ostati upamćene generacijama.

Post Views: 26

Originalni tekst