generalštab 2024FOTO: Stanislav Milojković

Ekološki ustanak objavio je dokument za koji tvrdi da je dokaz da Vlada Srbije namerava da, bez naknade, bombardovani Generalštab da u zakup američkim kompanijama povezanim sa zetom Donalda Trampa, Džaredom Kušnerom.

Ukoliko je taj dokument autentičan, reč je o gotovo istom aranžmanu koji je država sklopila sa kompanijom „Igl hils“ iz UAE, za projekat Beograd na vodi.

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, kojeg je Vlada Srbije ovlastila da se bavi ovim pitanjem, kaže da nikakav memorandum o saradnji nije potpisan sa američkim kompanijama i da će javnost biti obaveštena kada se to desi.

Aleksandar Jovanović Ćuta, međutim, navodi da dokumenti demantuju Vesić

Osim domaćih medija, o Kušneru i projektima u Beogradu i Albaniji, pišu i svetski mediji.

Tako Njujork tajms navodi da Džared Kušner nastavlja razvojne poslove u Albaniji i Srbiji.

Ovaj list dodaje da Kušnerov sporazum u Srbiji prati ranije interesovanje Trampa.

Biznis insajder piše da investicioni ugovor Džareda Kušnera u Srbiji vredan 500 miliona dolara odražava planove koje je Donald Tramp imao pre deceniju.

Objekat bi se gradio na mestu nekadašnjeg sedišta jugoslovenskog Ministarstva odbrane u glavnom gradu Srbije – Beogradu.

Uprkos bliskim vezama sa poslom oca njegove supruge, Kušner kaže da nikada nije razgovarao sa Trampom o trenutnim i ranijim planovima razvoja u toj oblasti.

“Nisam imao pojma da je moj svekar bio zainteresovan za taj region, i sumnjam da ima bilo kakvu svest o ovom dogovoru na kojem radimo“, rekao je Kušner za Tajms.

Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom piše da je Džared Kušner, zet bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, otkrio planove za razvoj luksuznih projekata u glavnom gradu Srbije, Beogradu, i na albanskoj obali Jadranskog mora.

“Uzbuđen sam što ću podeliti neke slike ranog dizajna za razvojne projekte koje smo kreirali za albansku obalu i centar Beograda“, napisao je on na društvenim mrežama uz umetničke prikaze četiri sajta.

„Njujork tajms“ je 15. marta objavio da je među projektima luksuzni hotel, 1.500 stambenih jedinica i muzej u Beogradu na mestu upražnjenog sedišta bivše Jugoslovenske armije koji je uništen u NATO bombardovanju 1999. godine.

“Da li je Trampov zet novi mogul za nekretnine? Džared Kušner posvetio 500 miliona dolara srpskom projektu koji je privukao pažnju bivšeg predsednika”, naslov je portala Benzinga.

“Sporazum potpisan između Kušnera i Vlade Srbije daje pravo na izgradnju luksuznog hotela, apartmanskog kompleksa i muzeja na tom mestu.”, piše ovaj portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst