Španska vlada je danas uputila zahtev Izraelu da se pridržava presude Međunarodnog suda pravde i odmah prekine bombardovanje i kopneni napad na Rafu.

Kako prenosi AFP, Španija je naglasila da je presuda Međunarodnog suda pravde (MSP), koja je juče usvojena, pravno obavezujuća.

Las medidas cautelares de @CIJ_ICJ, incluido el cese de la ofensiva de Israel en Rafah, son obligatorias. Exigimos su aplicación.

También el alto el fuego, la liberación de los rehenes y el acceso humanitario.
El sufrimiento de los gazatíes y la violencia deben terminar.

— José Manuel Albares (@jmalbares) May 25, 2024

„Mere predostrožnosti koje je odredio MSP, uključujući to da Izrael treba da prekine svoju vojnu ofanzivu u Rafi, su obavezne. Izrael mora da ih poštuje“, napisao je španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares na mreži Iks. „Isto važi i za prekid vatre, oslobađanje talaca i pristup humanitarnoj pomoći Gazi“, napisao je on, i dodao da „patnja naroda Gaze i nasilje moraju prestati“.

Španija je jedna od najvećih kritičara izraelskih napada u Gazi. Španija, Irska i Norveška saopštile su u sredu da će njihove vlade u toku sledeće nedelje priznati palestinsku državu. Izrael je rekao da će zabraniti španskom konzulatu u Jerusalimu da pomaže Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Najviši sud UN je u petak naredio Izraelu da odmah zaustavi vojni napad u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze. U odluci je naveo da ne postoje uverenja da su evakucija Rafe i druge mere Izraela bile dovoljne da umanje patnje Palestinaca.

Uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde, izraelski ministar Beni Ganc, član Ratnog kabineta, saopštio je da Izrael mora „nastaviti borbu“.

Post Views: 32

Originalni tekst