Gotovo svakog dana se u javnosti pojavi neki novi podatak o tome u koliko zagađenoj životnoj sredini živimo.

Toliko smo navikli da nam rekama plivaju otpad i fekalije, da nemilice seku šume i drveće, da udišemo prezagađen vazduh, da je svugde oko nas smeće, da smo praktično oguglali i posmatramo ove stvari ne kao anomaliju, nego kao deo normalne svakodnevice.

Ako nam u centru grada „mirišu“ fekalije, šta tek reći za dešavanja na periferiji

Tako nikoga više i ne čudi što se u evropskoj prestonici kulture, na jednoj od najreprezentativnijih lokacija – Keju žrtava racije, odakle puca najbolji pogled na naš ponos – Petrovaradinsku tvrđavu, širi nesnosan smrad gradske kanalizacije koja se već decenijama ispušta u Dunav.

Stanari okolnih zgrada mogu samo da uživaju u „mirisu“ koji s vremena na vreme uđe u njihove stanove, kao da je neko izvršio veliku nuždu nasred dnevne sobe. I nema spasa. Ni posetioci Novog Sada ne mogu da skriju svoje zgražavanje, kada se lično uvere da to definitivno nije onaj lepi plavi Dunav, koji je Štraus svojevremeno tako savršeno dočarao u svojoj čuvenoj kompoziciji.

Ako nam je tako u centru grada, šta onda reći za stvari koje se dešavaju na periferiji. Najnoviji primer enormnog zagađenja vazduha stiže nam sa novosadskog naselja Klisa, tačnije iz ulice Omladinskih radnih akcija.

Kako prenosi Instagram stranica Ekostraža_ns, 15. maja je snimljeno spaljivanje kablova, koje se redovno vrši u dva termina – rano izjutra oko 5-6 časova ili uveče, nakon 18 sati.

Institucije nisu reagovale na pozive građana

Slučaj je navodno prijavljen i komunalnoj policiji, koja je odlučila da okrene glavu na drugu stranu i ne reaguje.

Kako navode na ovoj Instagram stranici, na Klisi je ovakav doprinos zagađenju vazduha u gradu gotovo uobičajena pojava.

Na ovaj način se u vazduh emituju „kancerogena jedinjenja, poput dioksina i furana, koja imaju i dokazano mutageno dejstvo, što znači da imaju sposobnost da utiču na mutiranje ljudskih gena i da izazivaju genetske poremećaje“, navode u postu Ekostraže.

Dokle god dopustimo da nam priroda otužno odumire oko nas, a mi nismo spremni ništa da učinimo povodom toga, nema šanse da nam bude bolje. Ma koliko se vlasti trudile da nas ubede u suprotno.

Izvor: Instagram ekostraža_ns

Crven Dunav u Novom Sadu, inspekcija kaže da nema zagađenja

Original Article

(Visited 6 times, 1 visits today)