Nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom da je primena formule o dve države uslov za trajni mir na Bliskom istoku.

„Samo rešenje o dve države na osnovu pregovora će otvoriti izglede za trajno rešenje bliskoistočnog sukoba. To mora da se odnosi i na Gazu i Zapadnu obalu“, rekao je nemački kancelar i pozvao na centralnu ulogu „reformisane Palestinske uprave“, navedeno je saopštenju za štampu njegovog kabineta.

Vlada Izraela odbija da diskutuje o „dvodržavnom rešenju“, što iritira međunarodnu zajednicu i Netanjahu je više puta izrazio svoje protivljenje „palestinskom suverenitetu“.

Zapadne diplomate pokušavaju da promovišu rešenje koje će omogućiti Izraelcima i Palestincima da žive u dve odvojene i suverene države, a izgledi da se to desi su smanjeni zbog rata u Gazi.

Nemačka je kao i SAD odlučno podržala Izrael posle napada palestinskih ekstremista 7. oktobra na izraelsku teritoriju i početka izraelskog rata u Pojasu Gaze.

U razgovoru je Šolc takođe istakao „hitnu potrebu da se značajno poboljša pristup i isporuka humanitarne pomoći“ stanovnicima Pojas Gaze, označivši situaciju „vrlo zabrinjavajućom“.

Post Views: 12

Originalni tekst