Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče u jutarnjem programu televizije Pink da je Vlada Srbije vrlo blizu odluke da poništi sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto te da se mora podvući crta i videti kakve će finansijske posledice to imati po našu državu.

Ona je rekla, po oprobanom receptu, da se ova vlast oko aranžmana sa australijancima od početka vodi transparentnošću te da je za sve zapravo kriv isključivo prethodni režim, ali je u svom izlaganju podvukla i da se predsednik Srbije ne slaže sa odustajanjem od projekta “Jadar”.

Na njene izjave reagovao je ministar policije Aleksandar Vulin koji je od Ane Brnabić zatražio “jasnije argumente” za odustajanje od saradnje sa Rio Tintom od “vike Rokfelerovih organizacija”, a sada je svoje mišljenje izneo i poslanik Srpske napredne stranke Bratislav Jugović.

On smatra da Vlada po ovom pitanju mora pokazati neutralnost, te da ukoliko se želi odustati od projekta takva procedura mora ići preko Narodne skupštine jer se na taj način neće novčano obeštetiti kompanija Rio Tinto. On je Brnabić optužio da želi raskid ugovora koji bi išao na ruku rudarskom gigantu.

– Kad ovo kažem, mislim da ne treba da preduzimaju nikakvu radnju, pa ni da raskidaju sporazume koje je potpisala Vlada bivšeg režima. Posledice prouzrokovane raskidanjem sporazume na inicijativu Vlade je finta koja ide u korist Rio Tinta. To bi značilo da smo kao država u obavezi da obeštetimo Rio Tinto – ocenio je Jugović, za portal Nova.rs.

Potezi Vlade, smatra poslanik SNS-a, jedino mogu naneti štetu interesima države, te je jedini ispravan put da se o ovome odlučuje u Skupštini.

– Neophodno je izglasati Zakona o zabrani iskopavanja litijuma. U tom slučaju Srbija nema nikakvu obavezu da obeštetiti bilo koju kompaniju, pa ni Rio Tinto. Dakle, rešenje nam ne može ponuditi Vlada Republike Srbije, već nam rešenje jedino može omogućiti najvažnija institucija, a to je Skupština Republike Srbije – smatra Bratislav Jugović.

Juče je na nekoliko lokacija širom zemlje blokiran saobraćaj na jedan sat, a osim Požege i Preljine, građani su u Beogradu i Novom Sadu na sat vremena zaustavili i kretanje na auto-putu u oba pravca, takođe u trajanju od sat vremena. Zabeleženo je i nekoliko manjih incidenata i fizičkih obračuna, ali ovoga puta nismo videli čekiće, motke ili bakljade.

Kamere zabeležile živahnu i zabavnu diskusiju Vulina sa samim sobom (VIDEO)

Original Article