Snežana Rakić za Insajder: Podnela sam dve tužbe, neću dozvoliti da mi ruše kredibilitet (VIDEO)

Profesor doktor Snežana Rakić podnela je tužbe protiv Ginekološko akušerske klinike Narodni front i protiv v.d. direktora te bolnice profesora doktora Željka Mikovića zbog načina na koji je smenjena sa mesta načelnice porodilišta u GAK-u. U intervjuu za Insajder dr Rakić naglašava da nije tačno da je dolazila na posao svesna da je zaražena koronavirusom, da je tužbe podnela ne zato što joj je važna funkcije već zato što neće dozvoliti da joj bilo ko ruši kredibilitet koji je decenijama gradila.

Tužbu najavljuje i protiv medija koju su preneli takvu tvrdnju nadležnih iz GAK-a i Ministarstva zdravlja, istovremeno ignorišući njene izjave. Doktorka Rakić u intervjuu za Insajder kaže da joj je v.d. direktora GAK-a rekao da mora da je smeni zbog pritiska državnog vrha i da trpi pritisak od kada je pre dve godine, takođe u intervjuu za Insajder, podržala pokret „1 od 5 miliona“. Iz GAK-a navode da čekaju okončanje postupka da bi odgovorili na naša pitanja, a iz Ministarsva zdravlja za sada nismo dobili nikakav odgovor.

O smeni doktorke Snežane Rakić sa mesta načelnica porodilišta javnost je saznala iz saopštenja bolnice u kojem se tvrdi da je dolazila na posao sa koronom i da je tako ugrozila zdravlje pacijentkinja i kolega. Istu tvrdnju izneo je i državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja: Doktorka je došla sa pozitivnim rezultatom koronavirusa i sad je stvar uprave zdravstvene ustanove.

Doktorka Rakić za Insajder kaže da je tvrdnju da je došla na posao svesna pozitivnog rezultata testa na koronavirus čula iz medija, koji nisu preneli i njenu verziju događaja. Kaže da je greška koju je napravila u proceduri po povratku na posao sa odmora samo iskorišćena da bi je smenili sa mesta načelnice porodilišta.

Prof. dr Snežana Rakić: Onda je počela ova medijska haranga, da me prikažu kao jednog neozbiljnog doktora i da uruše moj kredibilitet kao nekoga ko je profesor Fakulteta, ko je bio predsednik ginekološke sekcije, predsednik perinatalne sekcije, lekar subspecijalista, znači jednostavno da vas oblate, da vas provuku kroz blato te dnevne štampe. Jednostavno, kad se to završi na ovako ružan način, nešto što ste radili 20 godina, onda shvatite da vas je izdala ta bolnica u koju ste uložili ceo svoj radni vek, donosili metode, putovali u inostranstvo, zidali odeljenja, znači to su neke stvari koje vas onako povrede i stručno i emotivno.

Dva dokumenta, dva različita datuma

A šta se zapravo desilo. Doktorka Rakić se u januaru vratila sa odmora iz Republike Srpske. Na granici je dobila rešenje da mora ili u karantin ili da uradi PCR test. Pošto, kako kaže, nije imala simptome došla je u bolnicu na radno mesto da uradi PCR, koji je platila kao i svi građani.

U rešenju o disciplinskoj kazni piše da je pozitivan rezultat stigao 11. januara 2021. u 15 sati 14 minuta i da je doktorka i narednog dana došla na posao, što bi značilo da je na posao došla svesna da je rezultat pozitivan. Međutim, u zapisniku sa sednice Komisije za sprečavanje intrahospitalnih infekcija piše da je rezultat stigao 12. januara 2021. u 11 sati.

Prof. dr Rakić: Ja imam mejl sa tim datumom 12. januar, obavestili su me da je test pozitivan i poslali su mi uputstva za kućnu izolaciju i sve ono što sledi, znači sa celom tom pričom kada stigne pozitivan PCR test.

Insajder: Gde ste vi bili u tom trenutku?

Prof. dr Rakić: Ja sam u tom trenutku već bila u bolnici, apsolutno.

Insajder: Znači vi niste došli u bolnicu svesni da ste..

Prof. dr Rakić: Ne jer ja nisam imala nikakve simptome, znači nisam apsolutno imala simptome i to je činjenično stanje.“

Pošto nije sačekala da istekne karantin ili da stigne negativan rezultat testa pre dolaska na radno mesto, doktorka Rakić je prvo disciplinski kaženjena tako što je 12. januara udaljena sa posla na sedam dana bez plate. Testirani su, kaže, svi sa kojima je na poslu bila u kontaktu.

Doktorka Rakić sumnja u ispravnost testa koji je pokazao da je pozitivna. Ona kaže da simtome nije imala, nije zaražen niko iz njene porodice, a prema njenim rečima, ispostavilo ni bilo ko od osoblja sa kojima je bila u kontaktu. Razlog sumnje je to što je prvo dobila rezulat sa pogrešnim matičnim brojem, a onda novi sa pogrešnim datumom rođenja.

Rakić: Pritisak da budem smenjena trajao je dve godine

Ne negira da je napravila prekršaj i ne osporava disciplinsku kaznu. Osporava razloge za drugu kaznu. Karantin je završila kada je dobila poziv iz bolnice da se vrati na posao ako nema simptome. Kaže i da joj tada v.d. direktora bolnice Željko Miković saopštava odluku o smeni sa mesta načelnice porodilišta uz objašnjenje da zbog nje dve godine trpi pritiske državnog vrha.

Prof. dr Rakić: Da zbog osetljivosti radnog mesta na kojem ja radim mora da me smeni sa mesta načelnika porodilišta i da to mora da uradi ne samo zbog ove činjenice, nego zbog toga što iz vrha države na njega već dve godine vrše pritisak, znači iz Ministarstva zdravlja, iz najviših da kažemo državnih, od najviših državnih funkcionera, koje ja ne bih sad ovde da imenujem, da mora da me smeni. Dve godine je on mene štitio zbog intervjua koji sam dala vašoj produkcijskoj kući gde sam podržala pokret „1 od 5 miliona“ i potpisala se da kao profesor Fakulteta.

Profesorka Medicinskog fakulteta Snežana Rakić: Potpisala sam podršku protestima zbog mladih i njihove budućnosti (VIDEO)

Insajder: U te dve godine od vašeg intervjua za Insajder do vaše smene jel vam nekada rekao da trpi pritiske?

Prof. dr Rakić: Ne, ja sad kad mi je rekao posle dve godine ja nisam mogla da verujem. Da vam kažem ja bih odmah mu rekla evo izvoli ne moram ja uopšte da budem načelnik porodilišta da ti ne bi imao problem.

Dve tužbe, treća u pripremi

Odluku o novom radnom mestu lekara u drugom odeljenju je prihvatila. Da je odbila ne bi mogla da ostane ni profesor na Medicinskom fakultetu jer je uslov za to zaposlenje u jednoj od dve najveće državne ginekološke klinike. Paralelno je pokrenula dva postupka pred sudom. Najavljuje i treći, protiv pojedinih medija.

Prof. dr Rakić: Prvi postupak koji sam pokrenula odnosi se na sve te stvari i okolnosti koje se tiču radnog prava gde advokat kaže da postoje objektivno propusti. A druga stvar je krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja. Ja sam bila direktor četiri godine. Vi ste na mestu direktora, v.d. direktora, vi ste eksponent države i vas država ne postavlja na to mesto da biste pretili nekome ili pod prinudom ga terali da potpiše odgovarajući aneks ugovora i davali neka znači objašnjenja da vi morate nekoga zbog interevencije iz vrha države da ga smenite. vi kao direktor to ne smete da radite.

Na molbu da razgovaramo sa doktorom Mikovićem o razlozima semene doktorke Rakić sa mejla uprave GAK-a stigao nam je sledeći odgovor:

“Načelnica porodilišta prof. dr Snežana Rakić je svojim činjenjem dovela pacijente kao i svoje kolege u visok epidemiološki rizik što je ozbiljan prekršaj, kao i povreda radne discipline. To je rezultiralo privremenim udaljavanjem imenovane s posla, kao i smenu sa rukovodeće pozicije. Zbog kršenja antiepidemijskih mera propisanih od nadležnih organa Republike Srbije, Prof. dr Snežani Rakić je sanitarna inspekcija pokrenula postupak koji je u toku, te do okončanja istog nismo u mogućnosti da dajemo izjave na ovu temu.”

Međutim u rešenju o smeni, odnosno rasporedu na niže radno mesto ovi razlozi se ne pominju.

Prof. dr Rakić: Sve ovo što se dešavalo nije nikakav, kako da kažem, cilj za neki moj povratak na mesto načelnika porodilišta ili bilo koju drugu funkciju, već zato što jednostavno ovo smatram urušavanjem nečega u šta sam ja gradila svoju karijeru kao profesor univerziteta.

Rakić: Želim da se stvari vrate u normalu

Profesorka doktorka Snežana Rakić decenijama je paralelno gradila karijeru u GAK Narodni front i na Medicinskom fakultetu. Prvi put postaje načelnica porodilišta još 1997, od 2013 i v.d. direktorke GAK-a gde je ostala četiri godine, da bi ponovo bila raspoređena na mesto načelnice porodilišta. Član je međuodeljenskog odbora SANU za biologiju reprodukcije čoveka još od 1999. godine.

Kaže da za vreme epidemije niko na odeljenju porodilišta, koje je ona vodila, nije zaražen, a rezultat je gotovo 8.000 rođenih beba bez ikakvih komplikacija, što je najveći broj od kada ona vodi to odeljenje.

Prof. dr Rakić: Za nagradu ja sam smenjena sa mesta načelnika porodilišta ginekološke klinike Narodni front.

Insajder: S razlogom postoji jedna osetljivost zbog pozicije koju ste imali, u pitanju su trudnice, bebe i tu se postavlja pitanje kako je neko sa zaista besprekornom biografijom mogao da dozvoli takav previd. Kako je došlo do te situacije?

Prof. dr Rakić: Znate kako je došlo, došlo je do toga jer ja sam stalno pitala kakva je procedura prema nama doktorima i stalno su mi govorili, znači po odluci te neke naše komisije za intrahospitalne infekcije, da mi radimo i obavezni smo da radimo čak i bez testiranja do pojave simptoma. U međuvremenu, znači oko Nove godine, država je donela nove regule, koje su tada važile, znači da idete u kućni karantin i da uradite PCR test i one su ukinuta dva dana nakon celog ovog dešavanja. Mislim da su 13. januara sve te mere ukinute zbog kojih oni mene danas terete. Znate ja sam se umorila više od ovih skandala po Narodnom frontu. Ja pre svega želim da se neke stvari vrate u normalu. Prvo da se kaže istina, znači istina mora da se kaže, a druga stavr je da niko ne može da zloupotrebljava državu niti da vrši političke pritiske znači preko nekih svojih eksponenata.

Od početka epidemije koronavirusa iz GAK Narodni front u javnost su dospele brojne informacije koje su ukazivale na propuste u organizaciji poput one o velikom broju zaraženog osoblja, pa i zaraženim pacijentima ili one da je v.d. direktora doktor Miković branio da se nose maske, dok je on tvrdio da su ih nosili svi oni koji su bili u kontaktu za zaraženima jer je bila takva preporuka i jer nije bilo dovoljno maski. Nedavno je objavljena i slika trudnica koje na minusu čekaju u redu ispred ustanove.

Prof. Dr Rakić: Kolege iz bolnice su u više navrata pisali o tim organizacionim propustima, koji su se ticali same epidemije, o testiranjima, o tome da su u bolnici narušene neke osnovne hijerarhijske strukture, da se smenjuju redovni profesori… Nisam ja jedini profesor koji je smenjen, smenjena je i profesorka Elijana Garalejić koja ga je tužila, koja je tužila direktora bolnice jer se u tom prvom talasu zarazila, dobila je koronu, znači apsolutno zbog nepoštavanja epidemijskih mera, razmaka, nošenja maski i svega toga. Jedna grupa lekara je u dva navrata pisala Ministarstvu zdravlja, pisala je i predsedniku Vlade, šefu kabineta predsednika Vlade i ministru. Međutim, do dana današnjeg nikakav odgovor po tom pitanju nismo dobili, ni pismeni ni usmeni.

Novinari Insajdera su Ministarstvu zdravlja uputili pitanje da li je ministar na bilo koji način tražio smenu doktorke Rakić s mesta načelnice porodilišta zbog njene podrške pokretu „1 od 5 miliona“, ali i šta su preduzeli povodom žalbi lekara na organizaciju rada ove ustanove. Odgovor za sada nismo dobili.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article