ZIMA kalendarski uveliko traje, ali snega je do sada bilo u većem delu Srbije samo u tragovima. Ne računajući planine, mada ga ni tamo nije kako bi trebalo.

СНЕГ СТИЖЕ У СРБИЈУ ВЕЋ ДАНАС: Метеоролог објавио прогнозу за цео јануар - права зима тек крајем месеца

Arhiva

Ipak, posle toplih prazničnih dana očekuje se da će se danas i sutra zabeleti u pojedinim delovima. 

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ, kaže da će sutra usled pada temperature kiša preći u sneg prvo na planinama, a krajem dana i u toku noći ka sredi i u nižim predelima jugozapadne i jugoistočne Srbije, uz stvaranje snežnog pokrivača visine do 10 cm u nižim delovima, a od 10 do 20 cm na planinama. 

Snega će biti u Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši, Ivanjici, Novom Pazaru, Dimitrovgradu, Pirotu, Surdulici, Vranju…

Za to vreme u Vojvodini i centralnoj Srbiji, uključujući i područje Beograda, padaće kiša, kaže Nikolić, i dodaje da se već u sredu po podne i uveče očekuje prestanak padavina, prvo na zapadu i severozapadu Srbije:

– Najviša temperatura biće od dva stepena na jugozapadu i jugoistoku zemlje do devet stepeni u Podrinju.

Hladnije vreme će se zadržati i u četvrtak i petak, dok će za vikend uslediti manji porast temperature. U Beogradu maksimalne vrednosti za vikend biće do 13 stepeni.

Direktor RHMZ otkriva i kakvi su izgledi vremena do kraja januara.

– Drugu dekadu januara obeležiće promenljivo vreme s čestim naoblačenjima, koja će na planinama uslovljavati sneg, a u nižim predelima i dalje uglavnom kišu. Uslova za snežne padavine biće u večernjim i noćnim satima, pre svega u nižim delovima jugozapadne i jugoistočne Srbije. U Beogradu mogućnost za susnežicu (kišu i sneg) postoji u utorak, 17. januara, ujutro i pre podne – kaže on.

Pravu zimu možda ćemo osetiti tek krajem meseca.

– S jačanjem uticaja hladne vazdušne mase iz istočne Evrope, treba očekivati da će poslednja dekada januara ove godine biti još malo hladnija, što znači da će i u nižim predelima u kojima dosad nije registrovan snežni pokrivač povremeno biti uslova za sneg. Prosečne temperature u poslednjoj dekadi meseca biće od nula do pet stepeni.

(Kurir)

BONUS VIDEO: 

TOP 10 INSTAGRAM PROFILA: Ovo su najpraćeniji nalozi na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst