U INDIJSKOJ državi Kerala proglašena je epidemija virusa Nipah, za koji ne postoji lek i koji može da izazove smrt u 75 odsto slučajeva.

СМРТОНОСНА ЕПИДЕМИЈА У ИНДИЈИ: Хара вирус који је инспирисао холивудски пандемијски трилер „Зараза“

Foto: Tanjug/AP

Tokom porasta broja zaraženih ovim virusom, koji je inspirisao holivudski pandemijski triler „Zaraza“,umrle su dve osobe u ovoj južnoj indijskoj državi.

Otkriveno je pet novih slučajeva uključujući i dete jedne od žrtava, a testira se više od 800 osoba.

Vlasti su zatvorile škole i kancelarije i proglasile devet sela za zaštitne zone zbog straha od virusa koji može da ošteti mozak. Javni prevoz je takođe obustavljen, a susedne države testiraju putnike iz Kerale na potencijalne simptome, prenosi Dejli mejl.

Nipah šire takozvani voćni slepi miševi koji mogu da prenesu virus na ljude kontaktom sa zaraženim telesnim tečnostima poput pljuvačke ili urina koji su ostali na voću.

Ovi ljudi zatim mogu da zaraze druge bliskim kontaktom, uključujući potencijalni prenos vazdušnim putem kroz kašalj i kijanje.

Nipah može da dovede do smrtnog ishoda izazivajući teške respiratorne probleme i fatalno oticanje mozga.

Nijedna vakcina ni lekovi ne deluju protiv virusa, a lečenje je usmereno na pomaganje pacijentima da se izbore sa simptomima.

Period inkubacije ovog potencijalno fatalnog virusa je od 4 do 14 dana, a trenutna epidemija u Kerali je četvrta u ovoj oblasti od 2018. godine.

U prvom talasu umrla je 21 osoba, uz još dva smrtna slučaja u manjim epidemijama 2019. i 2021. godine.

Nipah je prvi put otkriven 1999. godine nakon izbijanja bolesti među uzgajivačima svinja u Maleziji.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst