EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da bez OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH državi Bosni i Hercegovini preti opasnost od konflikta i raspada.

“Sve dok Dajton ne bude skroz proveden moraju ostati OHR i strane sudije. Ostaće ovako i narednih godina, sve dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo, jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH”, rekao je Šmit za regionalnu N1 televiziju.

On je dalje rekao da državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini, a da “o mogućnosti njenog korištenja i pravnom rešenju tog pitanja upravo razgovara radna grupa”.

On je kazao da pitanje državne imovine nije rešeno Dejtonskim sporazumom, dodajući da se “zajedno naći neka raspodela državne imovine sa entitetima i Brčko distirktom”.

“Dodik kaže sve što je kod mene u entitetu to pripada meni. To ne ide tako i nigde tako nije bilo u Evropi. To je državno zemljište. Pošto su njegove finasije loše, njemu je samo bitna finansijska strana priče”, naglasio je Šmit.

Na pitanje da Republika Srpska nije objavila zakone koje je nametnuo, o obavezi provođenja odluka Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika, Šmit je rekao da zbog toga državno tužilaštvo sada istražuje predsednika RS Milorada Dodika.

“Veliki je stepen nervoze kod Dodika što ga državno tužilaštvo istraje. Cilj je da tužilaštvo i sudovi odlučuju šta je ispravno ili šta je pogrešno. Ukoliko to ne mogu sami, onda ćemo ih pojačati”, istakao je visoki predstavnik u BiH.

Upitan da li će se osobama presuđenim za ratne zločine zabraniti obavljanje javnih dužnosti, Šmit je rekao da “očekuje da se jasno kaže da su ti ljudi prokockali mogućnost obavljanja javnih dužnosti”. “Možete početi od pretpostavke da ne može doći do pomirenja ako se takve figure slobodne kreću i hvale se svojim delima. Ne može postojati mogućnost da neko takav može postati gradonačelnik”, kazao je on.

Komentarišući to što ga u RS ne priznaju za visokog predstavnika, Šmit je kazao da je regularno imenovan.

“Oni i UN uvlače u političku igru. Šmit je regularno imenovan. Da, nije dobio saglasnost Rusije, ali to je pitanje Rusije, a ne samog postupka. I zbog toga idem u Savet bezbednosti UN-a. Savet za primenu mira u BiH (PIK) je taj koji mi daje mandat”, naveo je on.

Upitan da li će poništiti izmene Krivičnog zakona RS, kojim se u tom bh. entitetu kriminalizuje kleveta, Šmit je kazao da se i tome razgovara, ističući da je to zakon koji se tiče i drugih.

“Veoma sam nezadovoljan zbog ovog zakona, ne znači da sedim skrštenih ruku. To nije samo moj zadatak. EU će se uskoro morati pozabaviti time”, kazao je on.

Upitan koja je njegova poruka građanima BiH, koji su zabrinuti zbog trenutnog stanja u zemlji, Šmit je kazao da svima preporučuje da ostanu hlade glave.

“Međunarodna zajednica ostaje u Bosni i Hercegovini, mi nismo na odlasku kako bi to neki želeli. Mi smo preuzeli obavezu da nešto uradimo. Molim vas da nam verujete da smo ozbiljni u ovom naumu”, zaključio je Šmit.

Originalni tekst