Smenjen još jedan načelnik Agencije za zaštitu životne sredine

Načelnik Odeljenja za izveštavanje i informacioni sistem životne sredine u Agenciji za zaštitu životne sredine Dejan Lekić potvrdio je za Insajder da je pre dva dana smenjen sa te pozicije iako, kako kaže, najvišu ocenu ima 20 godina zaredom. Kako je naveo indikativno je to što do njegove smene dolazi nakon što je podržao kolegu Milenka Jovanovića koji je nedavno dobio otkaz u istoj instituciji zbog toga što se usprotivo odlukama nadležnih u vezi sa promenama kriterijuma za merenje zagađenosti vazduha.

Agencija za zaštitu životne sredine
Agencija za zaštitu životne sredine

Lekić je rešenjem Ministarstarstva za zaštitu životne prebačen na izvršilačko mesto u tom Ministarstvu, posle 17 godina rada u Agenciji, jer je novom sistematizacijom radnih mesta u Agenciji za zaštitu životne sredine ukunuto njegovo dosadašnje radno mesto.

"Usvojena je nova sistematizacija radnih mesta u Agenciji, moje odeljenje je spojeno sa drugim odeljenjem. U toj sistematizaciji su samo dva mesta uklonjena, moje i Milenkovo (Jovanovića, koji je nedavno dobio otkaz u Agenciji), rekao je Lekić.

On je za Insajder dodao da je danas počeo rad na novom radnom mestu i da je u razgovoru sa pomoćnikom ministra rekao da je spreman da sve svoje resurse stavi u službu novog posla, kao i da se neće se žaliti na rešenje.

Podsetimo, u Agenciji za zaštitu životne sredine prethodno je otkaz dobio Milenko Jovanović koji je bi načelik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha.

On je za Insajder rekao da otkaz dobio nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak pošto se rukovodstvu Agencije obratio imejlom s pitanjem zašto je došlo do promene načina na koji se klasifikuje stepen zagađenosti vazduha u Srbiji i zbog čega o tome nije obavešteno to odeljenje.

Javnost Srbije je početkom decembra saznala da je Agencija za zaštitu životne sredine, kako je to navelo više nevladinih organizacija, “bez najave i objašnjenja promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha”. Tako je vazduh koji je do nedavno bio ocenjen kao zagađen, kvalifikovan kao prihvatljiv.

Promene su se odnosile i na kvalitet vazduha za vrednosti koncentracije PM2,5 i PM10 čestica, koje su najopasnije jer pored respiratornih, izazivaju i kardiovaskularne i maligne bolesti. Te čestice, kako pokazuje izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine, čine čak 77 odsto ukupnog udela zagađujućih materija u vazduhu.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović demantovao je da ta agencija menjala kriterijume za merenje kvaliteta vazduha, ističući da je došlo do modifikacije indikativnog indeksa na aplikaciji za mobilne telefone.

Naveo je da je novi indeks koji je upotrebljen najdominantniji u Evropi i da su ga već koristili zavodi za javno zdravlje u Srbiji, uz tvrdnju da nije blaži i da su kriterijumi za PM 10 čestice još oštriji, a da je kada je reč o sumporu, čak duplo pooštren.

Na pitanje o kritikama bivšeg načelnika agencije Milenka Jovanovića, koji je naveo da je dobio otkaz jer se suprotstavio tim izmenama, Radović kaže da je on iskoristio momenat i da je i on bio za te izmene.

"Ne mogu da verujem da neko s kim smo sarađivali tolike godine, dramatično modifikuje svoje ponašanje", rekao je Radović povodom ovog slučaja.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article