Novo istraživanje dokazalo da je najmanje 800 života širom Evrope spaseno je zahvaljujući boljem kvalitetu vazduha tokom prve faze lokdauna zbog pandemije kovida 19.

Zbog mera koje su uvedene u cilju zaustavljanja porasta broja zaraženih, na ulicama i putevima evropskih gradova je bilo mnogo manje automobila i kamiona, što je imalo najveći uticaj na očuvanje života, kažu autori istraživanja koje su napravili vodeći eksperti u Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM).

Kako prenosi Gardijan, analizirajući 47 evropskih gradova, naučnici su utvrdili da su Pariz, London, Barselona i Milano među prvih šest na listi kada se radi o najvećem broju izbegnutih smrtnih slučajeva.

Autori studije navode da je nivo zagađenja u evropskim gradovima bio smanjen zbog zatvaranja škola i radnih mesta i otkazivanja javnih događaja tokom lokdauna, zbog čega su ljudi ostajali u svojim domovima pa je saobraćaj sveden na minimum.

To je dovelo do smanjenja zagađenja vazduha azot-dioskidom (NO2), naročito u gradovima u Španiji, Francuskoj i Italiji, gde je zabeležen najizraženiji pad nivoa NO2 tokom lokdauna – od 50 do 60 odsto.

Osim toga, zabeleženi su i smanjeni nivoi drugih zagađivača.

– Lokdaun tokom prvog talasa pandemije kovida 19 je izazvao velike posledice po zdravlje i društvo. Ali, on je istovremeno predstavljao jedinstvene uslove u kojima mogu da se istraže potencijalni efekti uvođenja strogih politika čiji je cilj smanjenje nivoa zagađenja u urbanim područjima – kaže Antonio Gasparini, profesor biostatike i epidemiologije na LSHTM i jedan od vodećih autora istraživanja.

– Zahvaljujući ovom ‘prirodnom eksperimentu’ smo stekli uvid u to kako kvalitet vazduha može da se poboljša pomoću drastičnih mera u javnom zdravstvu koje bi bilo teško primeniti u normalna vremena – objašnjava Gasparini.

Prema njegovim rečima, ova saznanja su od ključnog značaja za osmišljavanje efikasnih politika za rešavanje problema zagađenja u gradovima.

Izvor: Danas

Eko straža zove na 4. protest zbog vazduha koji ubija vlast ignoriše sve zahteve

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)