Foto: Freepik

Naučni dokazi ukazuju da su ekološki rizici u velikoj meri odgovorni za kardiovaskularne bolesti koje su najčešći uzrok smrti u Evropi, navodi se u analizi Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), prenosi N1.

U analizi se ukazuje na vezu između stanja životne sredine i kardiovaskularnih bolesti i ističe da su rešavanje problema zagađenja, ekstremnih temeperatura i drugih ekoloških rizika akcije koje se isplate kako bi se smanjilo breme bolesti, uključujući srčane i moždane udare.

Analiza „Pobeda kardiovaskularnih bolesti – uloga evropske životne sredine“ pokazala je da smanjenje izlaganja zagađenju i ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama, kao i borba protiv energetskog siromaštva, mogu značajno da smanje teret kardiovaskularnih bolesti i smrtnih slučajeva kao njihove posledice u Evropi.

Nedavne studije ukazuju da su, prema procenama, za najmanje 18 odsto smrti od kardiovaskularnih bolesti u Evropi bili ključni ekološki faktori, uključujući zagađenje vazduha, ekstremne temperature, pasivno pušenje i olovo.

Navodi se i da je taj procenat verovatno veći, pošto u obzir nije uzeta izloženost na radnom mestu – zagađenju bukom ili toksičnim hemikalijama pored olova. Potcenjeni su i faktori poput zagađenja svetlom tokom noći ili kombinovanim efektima izloženosti različitim hemikalijama.

EEA u analizi ističe da se ekološki rizici mogu sprečiti ali da građani kao pojedinci imaju samo ograničene mogućnosti da se zaštite. To ukazuje da su potrebni zakoni i njihova efikasna primena da bi se smanjile posledice zagađenja svih vrsta po zdravlje ljudi.

Originalni tekst