Rudari iz rudnika uglja u američkoj saveznoj državi Severna Dakota otkrili su kljovu mamuta starog najmanje 10.000 godina.

СЛУЧАЈНО ИЗВУКЛИ ОГРОМНУ КЉОВУ МАМУТА СТАРУ БАР 10.000 ГОДИНА: Погледајте како изгледа фасцинантно откриће рудара у САД (ФОТО)

Foto: AP

– Imali smo sreće kada smo pronašli kljovu – rekao je izvršni direktor kompanije “Nort Amerikan koul“ Dejvid Strali. Rudari su izvukli kljovu iz starog korita potoka, dubokog oko 12 metara, u rudniku Sloboda u blizini Bolaha u Severnoj Takoti.

Nakon što je ekipa primetila kljovu, prestala je da kopa i pozvala arheologe, koji su procenili da je stara između 10.000 i 100.000 godina, preneo je Vašington tajms. U ovom rudniku se iskopa 16 miliona tona lignita godišnje.

Paleontolog Zavoda za geologiju Severne Dakote rekao je da je iznenađen da kljova nije pretrpela veću štetu, s obzirom na tešku opremu koja se koristi u toj oblasti. Naknadnim kopanjem, pronađeno je još kostiju, više od 20.

Mamuti su nekada živeli širom Afrike, Azije, Evrope i Severne Amerike. Pojedini ostaci pronađeni su u SAD i Kanadi. Mamuti su nestali pre oko 10.000 godina u oblasti gde se sada nalazi Severna Dakota, dodaju iz Zavoda za geologiju. Crteži u pećinama oslikavaju mamute u periodu od pre 13.000 godina.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst