Još je te hladne večeri 17. decembra bilo jasno da rasplet izbora u Beogradu neće biti jednostavan. Neuspela konstitutivna sednica gradske skupštine, koja je trebalo da konačno da odgovor na pitanje ko će činiti većinu u Beogradu, samo je dodatno zamaglila izborni epilog. Svi su pogledi bili upereni u listu koja ima ulogu jezička na vagi – Nestorovićev pokret “Mi – Glas iz naroda”. Međutim, oni su imali preče probleme.

Na sednici održanoj u utorak Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić napustili su sastanak u kome se diskutovalo o preobraženju pokreta u političku stranku. Kako je navedeno u zvaničnom saopštenju, „u toku procesa preobražaja pokreta došlo je do izvesnih nesporazuma unutar rukovodstva”, nakon čega su Nestorović i Pavić „demonstrativno napustili pokret“.

„U senci nesporazuma i insinuacija protiv nekih od osnivača, Branimir Nestorović je ultimativno tražio da on bude predsednik, iako je bilo dogovoreno da se ostane pri izvornom principu kolektivnog rukovodstva koje čini sedam osnivača. Na glasanju taj ultimatum Nestorovića nije dobio podršku većine osnivača i on je potom demonstrativno napustio pokret, a za njim i Aleksandar Pavić“, dodaje se u saopštenju.

Sutradan su se oglasili i glavni akteri kontroverznih događaja. Nestorović i Pavić demantovali su navode kolega da su napustili pokret, i dodali da su samo napustili sastanak rukovodstva pokreta zbog „neprijatnih i neprihvatljivih dešavanja“ prethodnih dana.

Dvojica poslanika liste “Mi – glas iz naroda”, u saopštenju su se vratili na 16. februar, kada je, kako navode, posle organizacionog skupa u Pančevu jedan od osnivača pokreta Dragan Stanojević pokušao da isprovocira Aleksandra Pavića „tako što mu je pretio fizičkim nasiljem na javnom mestu i lično ga uvredio“.

Nestorović i Pavić tvrde da je u saopštenju koje je potpisao pokret „MI – Glas iz naroda“ izneta nepotpuna priča o dešavanju na poslednjem sastanku pokreta.

„Da su stvari bile čiste, sve bi moglo da se objasni i razjasni. Međutim, Stanojevićeva pretnja fizičkim nasiljem – koju naravno nije bio kadar da ispuni – bio je samo potvrda da tu nečega ima i da postoji opasnost da integritet našeg pokreta bude doveden u pitanje. Stoga je na pomenutom sastanku osnivača Pavić izneo detalje neuspele Stanojevićeve provokacije u Pančevu, uz stav da on više ne može da sarađuje sa nekim kao što je Stanojević ni po jednom osnovu“, piše u saopštenju dvojice osnivača.

Kako dalje objašnjavaju, Nestorović je potom izneo stav da buduća nova stranka pod nazivom „Pokret Mi – glas iz naroda“ treba da ima predsedničko ustrojstvo, jer se dosadašnji način odlučivanja pokazao nedovoljno delotvornim. Dodao je da je on lično poneo nesrazmeran teret kao nosilac liste i njeno najprepoznatljivije lice.

U stavu da Nestorović treba da dobije predsednička ovlašćenja njih dvojicu je navodno podržao i Siniša Ljepojević, ali su ostala četiri osnivača glasala protiv, što je dovelo do odluke Nestorovića i Pavića da napuste sastanak.

Oni međutim tvrde da nemaju nameru da napuste i sam pokret, kao što je, kako kažu „navedeno u saopštenju onih koji očigledno pokušavaju da ga prisvoje“.

U saopštenju se još navodi i da su Nestorović i Pavić bili izuzetno nezadovoljni neodgovornošću Branka Pavlovića pri izboru Aleksandra Jerkovića za nosioca liste za Beograd, jer smatraju da su upravo oni „uneli nezdravu atmosferu u organizaciju“ i pokušavali da „kadriraju u pokretu“.

Kako su ocenili, lista ne bi mogla ni da pređe cenzus, da nosilac liste nije bio Nestorović, koji je i dalje potpisnik sporazuma grupe građana o izlasku na izbore, zajedno sa Aleksandrom Pavićem i još nekoliko poslanika.

„Oni koji sada, na krilima popularnosti Nestorovića pokušavaju da krenu svojim putem ovenčani poslaničkim mandatima koje su stekli najviše zahvaljujući njemu, naravno, slobodni su da to rade. Ali ne nauštrb istine, i ne tako što će pokušati da prisvoje ime ‘Mi – Glas iz naroda’ kao isključivo svoje, a najzaslužnijeg za izborni uspeh označiti kao ‘razbijača’ organizacije“, navedeno je u saopštenju.

Branimir Nestorović izjavio je danas da njega niko ne može izbaciti iz pokreta, pre svega jer je on „ovlašćeno lice“, što može da se proveri i u Agenciji za privredne registre, a čak je i račun pokreta otvoren na njegovo ime, jer je bio nosilac liste.

„Znači da nikakve pare dobiti neće“, rekao je Nestorović aludirajući na novac koji država isplaćuje strankama i pokretima koji imaju poslanike u parlamentu.

Kasnije je govorio o tome kako sukobi unutar pokreta „Mi – glas iz naroda“ postoje već neko vreme i kako je sve krenulo kada ga je čovek koji vodi knjige obavestio da jedan od suosnivača Dragan Stanojević pokušava da neovlašćeno uzme novac sa računa.

Nestorovićev saradnik Aleksandar Pavić izjavio je da ga je Stanojević vređao i pretio mu zbog te informacije i da nakon toga više nije bilo mogućnosti za saradnju. Pavić je optužio Pavlovića da je u pokret doveo i Aleksandra Jerkovića, koji je bio nosilac liste za izbore u Beogradu, i da je problem nastao jer mu je obećao da će dobiti poslaničko mesto u parlamentu, iako o tome nije bilo dogovora.

Nosilac beogradske liste „Mi – Glas iz naroda“ Aleksandar Jerković rekao je da Nestorović prolazi „kroz isti pakao“ kroz koji je prošao i on, i to „zbog istih ljudi“.

„‘Mi glas iz naroda’ upravo se odrekao i drugog nosioca liste za parlamentarne izbore. Gospodin Nestorović prolazi danas kroz isti pakao, kroz koji sam prošao i ja . Zbog istih ljudi. Iz istog razloga.“, napisao je Jerković na društvenoj mreži X.

Šta se tog dana dogodilo u prostorijama pokreta ostalo je do kraja nerazjašnjeno. Jedan od osnivača pokreta „Mi – Glas iz naroda“ Mitar Kovač izjavio je da se taj pokret nije razišao i demantovao Nestorovićevu verziju priče da su dvojica lidera napustila samo sednicu, ne i pokret.

„Nestorović je hteo da se nametne kao figura koja neće biti između nas sedam, koji upravljamo pokretom, nego da svu vlast prigrabi za sebe“, kazao je Kovač. „Samim tim, on je prestao da bude član pokreta i vladajućeg tela pokreta“, dodao je on.

Kovač je potom istakao da navodi o sukobu u Pokretu koji kruže medijima nisu tačni, i dodao da u velikim organizacijama uvek ima nesuglasica među članstvom, ali ne dolazi do razbijanja partija.

„Taj postupak je verovatno dirigovan od strane svih onih kojima ne odgovara jedan ovakav pokret, a njih nije malo. Iznenađenje rezultatom izbora je bilo i za mnoge strane obaveštajne centre moći, ali i za unutrašnju vlast i dobar deo opozicije. Nikome od tih centara nismo bili baš po meri i, nažalost, radilo se ispod žita da dođe do razbijanja pokreta, posebno oko konstituisanja beogradske vlasti“, ocenio je Kovač.

Na kraju, ostaje pitanje kako će se sve odraziti na konstituisanje vlasti u Beogradu, za šta je “Mi – Glas iz naroda” ključan faktor. Pregovori su u toku već neko vreme, i uveliko se spekuliše o tome kome će pokret dati podršku, iako su više puta odbacili mogućnost ulaska u koalicije sa bilo kojom opcijom na gradskom nivou. Nestorovićevo “napuštanje” moglo bi uticati na stabilnost pokreta, možda čak i konačnu odluku, međutim, za sada njeni članovi odbacuju takve procene.

Branko Pavlović, jedan od osnivača “Mi – Glas iz naroda” ocenio je za N1 Nestorovićev i Pavićev navodni odlazak kao “pokušaj razbijanja” pokreta koji ide na ruku Aleksandru Vučiću.

„Objektivno je to pomoć SNS jer stvara veliku konfuziju“, ocenio je Pavlović. „Rade ovo bez ozbiljnog povoda, što me navodi na pomisao da se radi na razbijanju stranke. Time suštinski idemo ka novim izborima“ .

Post Views: 7

Originalni tekst