Slučaj Jovanjica: Od dozvola države za uzgoj industrijske konoplje do najveće laboratorije marihuane u Evropi (VIDEO)

Jedna akcija policije u kojoj je otkrivena nelegalna proizvodnja velike količine marihuane otvorila je pitanje kontrole uzgoja industrijske konoplje, koja izgleda isto kao i marihuana ali nema opojne materije, legalna je i njen uzgoj je moguć uz dozvole nadležnih institucija. Naime, kako su još tada otkrili novinari Insajdera, vlasnik Jovanjice imao je dozvolu za uzgoj industrijske konoplje ali nadležne institucije po svemu sudeći nisu kontrolisale šta se zapravo uzgaja, niti postoji mogućnost kontrole.

MUP/prtscrn: Jovanjica
Foto: MUP/prtscrn / Jovanjica

Sve je počelo u novembru 2019. kada je RTV objavila nezvaničnu informaciju o privođenju u Staroj Pazovi zbog pronađene plantaže marihuane. Imajući u vidu da MUP javnost obaveštava i o najmanjim zaplenjenim količinama bilo koje vrste narkotina, bilo je neobično to što MUP dugo nije oglašavao u vezi sa objavljenom informacijom.

Sedam dana kasnije, Tužilaštvo za organizovani kriminal za Insajder potvrđuje da doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis.

Istog dana, Insajder otkriva da je vlasnik Jovanjice imao dozvolu da uzgaja industrijsku konoplju, i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena. Zato još više čudi činjenica da ovo gazdinstvo, čije se organsko voće i povrće moglo kupiti u brojnim radnjama širom Srbije, nije adekvatnije kontrolisano.

Kako se navodu u rešenju do kojeg su došli novinari Insajdera, dozvolu za uzgoj konoplja zapravo je dobila firma Superior iz Velike Plane i to da u svojoj laboratoriji selektuje i oplemenjuje seme, dok su staklenici Jovanjice trebalo da služe za proizvodnju sadnica, odnosno biljke industrijske konoplje.

Vlada Đoković iz Ministarstva poljoprivrede rekao je tada da je u vezi sa kontrolom šta se uzgaja najvažnija kontrola MUP-a.

„Mi u principu obzirom na obim posla u tom periodu, ne vršimo kontrolu svake parcele“, naveo je tada za Insajder Đoković.

Na pitanja Insajdera odgovarali su i predstavnici Carine koji su naveli da oni na granici nemaju mogućnost da rade analizu THC-a kako bi se utvrdilo da li se izvozi industrijska konoplja ili kanabis već da oni samo proveravaju da li je dokumentacija ispravna. Sve ove infrormacije koje je objavio Insajder nekoliko dana kasnije potvrđuje i MUP.

Kome iz vlasti je vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija bio primer dobre prakse, zašto se desilo da se niko u državi ne hvali ovom policijskom akcijom i kako je moguće da se mesecima na poljoprivrednom imanju koje ima dozvolu države za proizvodnju industrijskog konoplja zapravo proizvodi droga bila je tema Insajdera krajem 2019.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article