Slučaj Jovanjica: Koluvija na suđenju negirao da je organizovao kriminalnu grupu

Prvooptuženi u slučaju Jovanjica Predrag Koluvija na današnjem ročištu započeo je iznošenje odbrane, tokom koje je tvrdio da nije organizovao kriminalnu grupu i da je pokušao da razvije posao sa industrijskom konopljom i sadnicama sa Superiorom, ali i da je sa privatnom pivarom "Kabinet" planirao proizvodnju piva od konoplje.

Jovanjica
Jovanjica

"Postoji plan da se ovim postupkom ugrozi bezbednost Srbije i da se dezavuišu srpske službe bezbednosti. Ja sam na meti samo zato jer su kod mene dolazili političari i ambasadori", rekao je Koluvija na iznošenju odbane.

O samom hapšenju na autoputu 13. novembra 2019. godine, Koluvija je rekao da je tražio da zove advokata, ali su mu policajci rekli da ne može i smatra da su policajci pratili njegovo kretanje putem mobilnog telefona. Spomenuo je i da kada su inspektori krenuli sa njim na imanje Jovanjice da su ga, kako je rekao, zafrkavali i smejući se mu govorili "Hoćeš li sada da zoveš Nebojšu Stefanovića da ti pomogne?".

Prema Koluvijinim tvrdnjama, policijski inspektori su mu nudili da prizna da radi za brata predsednika Srbije Andreja Vučića i kontroverznog biznismena s Kosova Zvonka Veselinovića, što je on kako napominje odbio.

Tužioca u ovom predmetu, Sašu Drecuna, Koluvija je optužio da je slučaj dobio preko, kako je rekao, svojih kumovskih veza u BIA.

Koluvija tvrdi da se do proleća 2019. godine nije ni bavio uzgojem industrijske konoplje, a da je do tada u podrumu držao bundeve i banane. Za osušene biljke pronađene na imanju, koje su prema optužnici označene kao oko 650 kilograma marihuane spremne za prodaju, Koluvija navodi da je cvet spornih biljki osušio za pravljenje čaja, od kog bi se kasnije pravilo pivo, dok za ostale pakete marihuane, pronađene u magacinu kompanije, tvrdi da su biljni otpad, koji nije uništen na vreme.

Iako je Koluvija više puta insistirao da je prema THC pronađenom u biljkama reč o industrijskoj konoplji, a ne o marihuani, s druge strane je rekao da pretpostavlja da je policija uzela i prodala deo robe pronađene na Jovanjici, ne objašnjavajući zašto bi policija bila zainteresovana da prodaje industrijsku konoplju ili bilo koju biljku sa Jovanjice pronađenu tokom pretresa imanja.

Tokom izlaganja je rečeno i da je kompanija Jovanjica zajedno sa Superiorom tokom 2019. godine u Makedoniju izvezla 12 kamiona rasada konoplje.

Više puta tokom izlaganja odbrane, Koluvija je isticao da je redovno išao na liturgije po pravoslavnim crkvama širom sveta, gde god je putovao. Tako je rekao i da je tokom boravka u Los Anđelesu prvo otišao na liturgiju, a onda na sastanak sa izvesnim Amerikancem Dejvidom koji se, kako je rekao takođe bavio industrijskom konopljom. Koluvija je dodao da sa misterioznim Amerikancem nije postigao dogovor, iako mu je tražio 3 odsto ukoliko ga poveže sa firmama iz Evrope i da je kasnije shvatio da taj čovek ugrožava evropsko tržište industrijske konoplje kom je, kako tvrdi prvooptuženi, i sam pripadao.

Koluvija je stavio akcenat i na to da je od strane moćnika iz inostranstva, za koje tvrdi da su povezani sa Amerikancima, njegovo imanje nadgledano i da je na njega, uoči hapšenja, vršen pritisak da proda Jovanjicu. Koluvija je više puta napomenuo da je radio samo ono što je dobro za Srbiju.

Smatra da, da nije uhapšen, razvio bi svoj biznis do te mere da bi u BDP Srbije učestvovao sa više od 1 odsto, kao i da bi na taj način pomogao celu srpsku ekonomiju.

Koluvija u utorak nastavlja sa iznošenjem odbrane.

Podsetimo, tužilaštvo za organizovani kriminal je početkom maja ove godine podiglo optužnicu protiv Koluvije i još devet osoba povezanih sa tom kompanijom, a optužnica je potvrđena 6. juna.

Optužnica otkriva detalje slučaja – da je Koluvija bio u kontaktu s državnim sekretarom u MUP-u Milosavom Miličkovićem, da je plantaže marihuane obezbeđivala firma bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice kao i da niko nije kontrolisao šta Koluvijina kompanija tamo gaji, iako je policija već imala saznanja da je uključen u proizvodnju droge, a njegov kum pre osam godina uhapšen upravo jer je imao zasad marihuane.

Podsetimo, Koluvija i još osam optuženih uhapšeni su u novembru 2019. godine.

Prvo je Radio televizija Vojvodina objavila nezvanična saznanja da u blizini firme „Jovanjica” u Staroj Pazovi policija pronašla veliku plantažu marihuane i da je privedeno više osoba. Tek nekoliko dana kasnije, ove informacije potvrđene su Insajderu u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Sam MUP, koji neretko obaveštava javnost o velikim policijskim akcijama, oglasio tek sedam dana nakon pronalaska marihuane.

Kako je tada saopšteno, policija je na ovom imanju u blizini Stare Pazove policija pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenila 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiki ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Insajder tada otkriva i da je vlasnik Jovanjice imao dozvolu da uzgaja industrijsko konoplje, i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena. Zato još više čudi činjenica da ovo gazdinstvo, čije se organsko voće i povrće može kupiti u brojnim radnjama širom Srbije, nije adekvatnije kontrolisano. Sve ove infrormacije koje je objavio Insajder nekoliko dana kasnije potvrđuje i MUP.

Ubrzo, Insajder otkriva i da je poljoprivredno imanje Jovanjica od 2016. dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza. Prema analizi novinara Insajdera, ukupan iznos ovih kredita je 3,9 miliona evra.

U međuvremenu Birn je objavio nezvanične informacije o tome kako je uopšte došlo do otkrivanja plantaža marihune. Naime, kako su preneli Koluvija je prvo zaustavljen sa rotacijom i tom prilikom je pokazao i policijsku značku za koju je ubrzo tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović naveo da je falsifikat navodno izdat 2009. godine.

Na pitanje novinara kako je moguće da je Koluvija toliko dugo imao falsifikovanu policijsku ispravu, Stefanović je rekao da se utvrđuju sve okolnosti.

"Policija je prvi put kada ju je iskoristio pred nekim pripadnikom MUP-a utvrdila da se radi o falsifikatu i privela čoveka i utvrdila i postojanje ostalih krivičnih dela što se tiče toga", naveo je Stefanović.

U novogodišnjem intervjuu za Blic, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u slučaj Jovanjica umešani pojedinci iz MUP-a, BIA i čak i lica iz vojnih struktura koji su, kako je rekao, izdavali lažne legitimacije.

Predstavnici opozicije iznosili su optužbe da vlasnika firme Jovanjica kao i samu kompaniju Jovanjica štite predstavnici vlasti koji su to u više navrata demantovali. Izneta je i tvrdnja da je posle hapšenja Koluvija nazvao Andreja Vučića. Sam Koluvija je to, preko svoje advokatice, iz pritvora demantovao, a funkcioner SNS-a Miloš Vučević podneo je i krivičnu prijavu protiv Andreja i Aleksandra Vučića kako bi, kako je tada rečeno, na sudu bilo dokazano da je ovo laž.

Izvor: N1, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article