Slučaj Agrobanka: Prvostepene presude desetorici okrivljenih zbog zloupotrebe službenog položaja

Viši sud u Beogradu proglasio je krivim desetoricu osoba u slučaju Agrobanka jer su se, kako je rečeno, bavili zloupotrebama u vezi sa davanjem kredita privatnim firmama kao i izdavanjem menica bez pokrića i osudio ih prvostepeno na kaznu zatvora u trajanju od ukupno 23 godine.

Sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder
Sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder

Nekadašnji članovi Izvršnog odbora banke Slavoljub Korićanac osuđen je na tri godine i osam meseci zatvora, Bojan Zarić osuđen na tri godine i četiri meseca, a Dragomir Jovanović na dve godine i sedam meseci.

Na po dve godine i četiri meseca zatvora osuđeni su Predrag Vučković i Branislav Pešić, a na po dva meseca manje Peđa Mališanović i Spasoje Tuševljak.

Trojici optuženih kazna je ublažena ispod zakonskog minimuma, pa su tako Duško Sekulić i Bojan Simonović osuđeni na godinu i devet meseci zatvora, Zvezdan Damjanović na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor.

Svima će se u kazne zatvora uračunati vreme provedeno u pritvoru, Vučkoviću i vreme u kućnom pritvoru, odlučio je sud.

Svi osim Damjanovića osuđeni su zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu. Damjanović je osuđen zbog pomaganja izvršenju ovog krivičnog dela.

Su je uputio Poljoprivrednu banku ''Agrobanka'' a.d. Beograd u stečaju i ''Nova Agrobanka'' a.d. Beograd u stečaju da imovinsko pravni zahtev ostvare u parnici.

Svi optuženi su obavezani da sudu nadoknade troškove krivičnog postupka o čijoj visini će naknadno biti odlučeno posebnim rešenjem, kao i da sudu na ime paušala plate iznos od 50.000 dinara, u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Na ovu presudu i Tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Presuda je doneta osam i po godina nakon početka istrage, kada su u avgustu 2012. godine bili uhapšeni nekadašnji predsednik Izvršnog odbora te banke Dušan Antonić i još nekoliko njegovih saradnika.

Presuda, međutim, nije biti izrečena Antoniću, jer je prema njemu pre tri godine razdvojen postupak zbog procesne nesposobnosti za suđenje.

On je negirao sve optužbe na početku suđenja, a u pritvoru je bio godinu dana.

Tužilaštvo smatra da postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze preduzeća, klijenata banke.

Odobreni krediti, navodno, nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke. Na taj način banka je oštećena za više desetina miliona evra.

Na početku ovog postupka među optuženima je bio i nekadašnji direktor subotičke filijale Agrobanke Jožef Kasa, ali je 2016. preminuo pa je postupak prema njemu obustavljen.

Izvor: RTV, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article