Sloga: Sud prvostepeno usvojio tužbu policajca za mobing, kao zlostavljač imenovan pomoćnik ministra

0
7

Sloga: Sud prvostepeno usvojio tužbu policajca za mobing, kao zlostavljač imenovan pomoćnik ministra

Viši sud u Beogradu, u prvostepenom postupku, usvojio je tužbeni zahtev policajca Aleksandra Milojevića da je pretrpeo zlostavljanje na radu od načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića, tako što je nedavanjem radnih zadataka, takozvanim "sindromom praznog stola", narušio i povredio njegov profesionalni integritet.

policija, ilustracija
policija, ilustracija

"'Sindrom praznog stola' je kada se žrtvi mobinga ne zadaju zadaci koji su prilagođeni njegovim profesionalnim kvalifikacijama i obrazovanju, ne poziva se na zajedničke radne sastanke, a sve sa ciljem da žrtva bukvalno 'pukne', napravi neku grešku i da u očaju samovoljno napusti posao", navodi se u saopštenju Sindikata.

U Sindikatu navode da je nedopustivo, a sada je to i dokazano na sudu, "iživljavanje" nad zaposlenima.

"Ostaje gorko pitanje: da li će nakon ove presude načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić snositi i profesionalnu odgovornost, podneti ostavku na funkciju ili biti smenjen", zaključuje se u saopštenju Sloge.

Kako dodaju, presuda u kojoj je Ministarstvo unutrašnjih poslova izgubilo spor i gde je identifikovan zlostavljač koji je pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije bi trebalo da svima koji olako gledaju na problem zlostavljanja na radu ukaže da za svoje propuste ili nameru mogu da odgovaraju.

Po ovoj presudi, MUP je dužan da Milojeviću isplati 480.000 dinara zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede časti i ugleda i da plati troškove suđenja u iznosu od 83.800 dinara, saopštio je Sindikat policije Sloga.

„Policajac Milojević više puta nagrađivan“

Sloga navodi da je Aleksandar Milojević radni odnosu u MUP zasnovao 1998. godine, a da je od 2002. godine radio u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala na poslovima suzbijanja korupcije.

Manje od godinu dana, od oktobra 2007. bio je pomoćnik ministra poljoprivrede da bi se kasnije vratio na ranije radno mesto u UKP.

Rešenjem ministra unutrašnjih poslova on je 01. juna 2009. postavljen za prvog načelnika Jedinice za finansijske istrage.

„Sa svojim saradnicima praktično je osmislio sistem rada i postupanja u finansijskim istragama. Zbog te činjenice, mediji su ga nazvali prvim srpskim Eliotom Nesom“, dodaju u ovom policijskom sindikatu.

Podsećaju da je zbog postignutih izuzetnih rezultata u radu 2011. vanredno unapređen u zvanje glavni policijski savetnik što je ekvivalent činu pukovnika kao i da je tokom svoje radne karijere u Direkciji policije dvadeset tri puta nagrađivan novčanom nagradom.

„Bez ikakvog smislenog obrazloženja Direktor policije dana 11.11.2014.godine Aleksandra Milojevića sa radnog mesta načelnika Jedinice za finansijske istrage premešta na novo radno mesto koordinatora poslova međunarodne saradnje u sedište Upravu kriminalističke policije“, dodaje se u saopštenju.

Kako ističu, bez ikakvog pravnog osnova i mimo svojih ovlašćenja načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić svojim rešenjem od 12. novembra 2015. trajno je premestio Aleksandra Milojevića iz Uprave kriminalističke policije u Sektor za vanredne situacije na radno mesto “Poslovi analize rizika” u statusu posebne dužnost.

Nakon pet godina, kako dodaju, to rešenje je više puta ukinuto, a postupak je i dalje u toku.

Ovo je prvostepena presuda na koju stranke u postupku imaju pravo žalbe.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article