S. D.danas 19:03

Foto: EPA-EFE/LINTAO ZHANG / POOL

Usred napetosti zbog rata u Ukrajini, tenzija između Kine i SAD i trgovinskih neslaganja, analitičari kažu da bi potencijalno putovanje Si Đinpinga u Evropu moglo pomoći dvema stranama da smanje „pogrešne percepcije“, piše South China Morning post.

Peking nije potvrdio putovanje i nijedan zvanični izveštaj nije objavljen, ali spekulacije sugerišu da bi Si mogao da se zaustavi u Srbiji i Francuskoj.

Mogući put kineskog predsednika Si Đinpinga u Evropu smatra se još jednim korakom ka ponovnoj izgradnji poverenja sa kontinentom, pošto obe strane gledaju na pragmatičnu saradnju uprkos geopolitičkim trvenjima, smatraju posmatrači, piše ovaj kineski medij.

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o predstojećoj poseti Sija njegovoj zemlji ponudila je prvu potvrdu ovogodišnjeg putovanja kineskog lidera u Evropu, nakon višemesečnih spekulacija o njegovom planu da poseti kontinent.

Peking još nije potvrdio da će Si posetiti Evropu ove godine niti je naznačio potencijalne države koje bi posetio.

Podsetimo, Si je poslednji put boravio u Beogradu juna 2016. kada ga je dočekao tadašnji predsednik Tomislav Nikolić. Tom prilikom Kina i Srbija su potpisale deklaraciju o strateškom partnerstvu i dvadesetak međudržavnih sporazuma.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić bio je gost Pekinga oktobra prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. februar 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.

– Igor Brakus, radijski voditelj

Originalni tekst