Skupština završila raspravu u načelu o Predlogu zakona budžeta za 2021. godinu

U Skupštini Srbije danas je nastavljena rasprava o predlogu budžeta za 2021. godinu i pratećim zakonima, koja je počela juče. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da predlog državnog budžeta za 2021. godinu pokazuje usmerenje na zdravstvo, infrastrukturu i zaštitu životne sredine.

Skupština Srbije, 2020 / Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, 2020 / Foto: Srđan Ilić

Brnabić je rekla da je državni budžet za 2021. godinu koncipiran tako da se najviše ulaže u kapitalne investicije, te da do 2022. godine očekuje izgrađen autoput Požega-Kruševac, put Novi Pazar-Tutin i veliki deo puta Kuzmin-Sremska Rača.

Najavila je završetak "dobrog dela pruge" od Beograda ka Subotici, kao i rekonstrukciju i dogradnju Kliničkog centra Srbije u Beogradu, radiće se i klinički centri u Novom sadu i Kragujevcu, veliki domovi zdravlja, a rekonstrukcija Infektivne klinike u Beogradu trebalo bi da bude završena do aprila.

Brnabić je najavila i otvaranje bolnice "Dedinje 2" i početak rada na Dečjoj klinici "Tiršova dva".

Ona je istakla da Vlada čini sve da "što pre nabavi vakcinu" od proizvođača, i sa Istoka i sa Zapada, i rekla da se plaši da će kod nabavke vakcina biti još veći jaz između bogatih i siromašnih zemalja.

Brnabić je istakla da je ovih dana imala niz važnih sastanaka i da je danas na on-lajn konferenciji s Američkom privrednom komorom u Srbiji čula da je čak dve trećine članica te komore reklo da planiraju dalje investicije, da više od polovine očekuje dalji rast proizvodnje, a 30 odsto kompanija planira novo zapošljavanje u Srbiji.

Ocenila je da budžet za očuvanje životne sredine nikada nije bio veći od predloženog za 2021. godinu.

Prtiom su postavljena, kako je rekla, tri jasna cilja njene vlade: izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, rešavanje problema deponija i što bolji kvalitet vazduha.

"Nadam se da ćemo do kraja ove godine završiti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u prvom našem velikom gradu gde će biti takvo postrojenje, a to je Kruševac", rekla je Brnabić tokom skupštinske rasprave o predlogu državnog budžeta.

Zatim bi trebalo, kako je rekla, da se u "narednoj godini krene u još dva velika grada", a to su Beograd i Niš, a "planiramo dalje Čačak i Kragujevac", što su "velika, ogromna ulaganja".

Navela je da je fokus i na upravljanju čvstim otpadom – čišćenje nelegalnih, "divljih" deponija i proširenje sanitarnih, kao u Užicu, i izgradnja novih.

"Takođe je prioritet i kvalitet vazduha. Prošle nedelje smo pokrenuli novi veliki kapitalni projekat, odsumporavanje Bloka B Termoelektrane 'Nikola Tesla', a već gradimo filtere sa odsumporavanje njenog Bloka A", rekla je Brnabić.

I tokom današnje rasprave poslanici su često govorili van dnevnog reda i izneli niz uvreda na račun dela vanparlamentarne opozicije, prvensteo na račun lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Nakon što je poslanik Milan Savić sa liste "Aleksandar Vučić za našu decu" ponovio danas niz takvih optužbi, predsedavajući Vladimir Orlić čestitao je Saviću "na izvanrednom izlaganju" i rekao da se pridružuje aplauzu.

Skupština Srbije sutra nastavlja rad, a na dnevnom redu će biti rasprava u pojedinostima o Predlogu zakona o budžetu za 2021. godinu i pratećim zakonima, a predviđeno je i izjašnjavanje poslanika o predloženim zakonima.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article