Skupština Srbije usvojila izmene i dopune poreskih i carinskih zakona

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune poreskih i carinskih zakona, kao i Zakona o republičkim administrativnim taksama.

Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

Izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kako je ranije rekao ministar finansija Siniša Mali, predviđeno je pojednostavljenje poreskih postupaka.

“Za one koji imaju zahteve za povraćaj i preknjižavanje ili više plaćenog ili pogrešno plaćenog poreza, kao i zahteve za odlaganje plaćanja poreza koji duguju, biće omogućeno da to urade preko e-portala poreske uprave. Ubrzavamo i pojednostavljujemo procedure”, rekao je Mali.

Izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu uvode se novine u tu oblast. Mali je rekao da porez na nasleđe i poklon, kao i porez na prenos apsolutnih prava više neće raditi Poreska uprava, već će biti preneseni na lokalne samouprave.

“To je izvor prihoda za lokalna samouprave, tako da s jedne strane smanjujemo opterećenje koje ima Poreska uprava koja može da se bavi svojim izvornim aktivnostima i ovlašćenjima, a s druge dajemo mogućnost lokalnim samoupravama da se na pravi način organizuju i da maksimiziraju naplatu poreza”, naveo je on.

Izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama ukida se i smanjuje dosta taksi, kako bi bilo umanjeno opterećenje na privredu. Izmenama i dopunama Carinskog zakona pomeraju se rokovi kada je u pitanju zastarelost carinskog duga, tako da se državi omogućava da u dužem periodu reaguje i zaštiti svoje interese.

“Izmenama i dopunama Zakona o carinskoj službi proširuje se krug carinskih službenika koji su ovlašćeni za pokretanje carinskog prekršajnog postupka, tako da će postupci biti brži i efikasniji”, rekao je u skupštinskoj raspravi Mali.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article