Skupština Srbije: Popis stanovništva odložen za 2022, rad muzeja regulisan novim zakonom

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova kojim je propisano da će, zbog pandemije koronavirusa, popis biti sproveden u oktobru 2022. godine.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Do pomeranja rokova došlo je zbog pandemije koronavirusa, zbog kojeg održavanje popisa u oktobru ove godine ne bi bilo bezbedno i moglo bi da poveća rizik od prenošenja virusa.

Skupština je usvojila i Zakon o muzejskoj delatnosti kojim su definisane obaveze muzeja i osnivača, regulisane njihove centralne i matične funkcije, kao i uređenje teritorijalne nadležnosti u okviru mreže muzeja.

Zakon bi trebalo da obezbedi sistemski pristup i uređenje oblasti zaštite pokretnih kulturnih dobara – muzejske građe na sveobuhvatan i svrsishodan način. U Zakonu se, pored ostalog, navodi da muzej može biti osnovan u svim oblicima svojine.

Muzej mogu da osnuju Republika Srbija, autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave, kao i druga pravna i fizička lica i preduzetnici.

Prema osnivaču muzeji mogu biti javni i privatni.

Narodni muzej u Beogradu menja naziv u Narodni muzej Srbije i on je centralna ustanova zaštite muzejske građe.

Zakonom je propisano formiranje Saveta za muzeje Republike Srbije pri Narodnom muzeju Srbije.

Poslanici su usvojili i Odluku o proglašenju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Ovom Odlukom je 720 starih i retkih knjiga proglašeno za kulturno dobro od izuzetnmog značaja.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article