Skupština Srbije danas raspravlja o izboru novih sudija

Poslanici Skupštine Srbije u raspravi o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju najavili su podršku za svakog od 31 predloženog kandidata, istovremeno su kritikovali bivšu vlast, a naročito sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Zamenik predsednika Visokog saveta sudstva Ivan Jovičić u ime predlagača je rekao da je komisija sprovela postupak provere stručnosti i sposobnosti svih kandidata, a onda samo pričitao njihova imena bez drugih objašnjenja.

Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić rekao je da će svakako podržati predložene sudije sa uverenjem i poverenjem da je procedura ispoštovana.

On je dodao je važno ko su sudije izvan Beograda zato što smatra da je svaka energija, pa i ona u borbi protiv organizovanog kriminala "najjača u epicentru, ali kako se odmičemo od tog centra ta energija slabi".

"Ne smemo dozvoliti da neka tačka udaljena od Beograda 200 ili 300 kilometara postane hladovina iza kriminala", rekao je Zukorlić.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević govorio je o "urušavanju pravosuđa od 2000. do 2012. godine" i napravio, kako je rekao, "retrospektivu načina izbora sudija".

"Sunovrat srpskog pravosuđa počeo je proglašavanjem pobede na predsedničkim izborima 2000. godine koja nije ostvarena u prvom krugu, a niko nije odgovarao", rekao je Milićević.

Poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević poručila je novim sudijama da moraju da budu nepristrasni u svom radu i donose presude "u ime naroda".

Niz kritika na račun opozicije, ali i sudija izneli su i Marko Atlagić, Marjan Rističevič i Aleksandar Marković, dok su se Milenko Jovanov i Ljiljana Malušić posebno fokusirali na rad sudije Majića i komentarisali njegove presude.

Poslanici komentarišu i aktuelni slučaj "Jovanjica" kao i pretnje porodici Vučić.

O kandidatima za Privredni sud u Beogradu, Drugi osnovni sud u Beogradu, Osnovni sud u Kragujevcu, Prekršajni sud u Kragujevcu i Prekršajni sud u Kruševcu nije bilo reči.

Poslanici treba da izaberu sedmoro sudija za Privredni sud u Beogradu, takodje sedmoro za Drugi osnovni sud u Beogradu, 14 sudija za Osnovni sud u Kragujevcu, dvoje se bira za Prekršajni sud u Kragujevcu i jedan sudija za Prekršajni sud u Kruševcu.

Glasanje o izboru sudija kao i zajmu za projekte u kulturi najavljeno je za sutra.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article