Skupština Crne Gore usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti

Skupština Crne Gore usvojila je noćas izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti. Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je to pobeda pravne države, ali i naroda koji je tu državu branio na ulici punih 12 meseci.

Igor Sljivancanin/Skupština Crne Gore: Skupština Crne Gore
Foto: Igor Sljivancanin/Skupština Crne Gore / Skupština Crne Gore

Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je dva i po sata nakon ponoći, a za je glasao 41 poslanik vladajuće većine, dok opozicija nije prisustvovala sednici.

U izmene tog Zakona uvrštena su i dva amandmana GP URA.

"Uprkos opstrukcijama, kršenju Ustava i zakona ove zemlje od strane opozicije, Skupština CG večeras je usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti", napisao je premijer Zdravko Krivokapić na društvenoj mreži Tviter.

Dodao je da je tako, nakon godinu dana, ispravljena nepravda, koju je bivši režim hteo da učini naročito prema SPC, tretirajući je kao ostalu imovinu CG, koju je krčmio tri decenije.

"Sada su sve verske zajednice, bez izuzetka, jednake pred zakonom. Ovo je pobeda pravne države, ali i naroda koji je tu državu branio na ulici punih 12 mjeseci. Večeras je država rukama tog naroda u Skupštini i odbranjena", poručio je on.

Raspravu o Zakonu o slobodi veroispovesti Skupština Crne Gore počela je nakon što je potvrdila mandat poslanici vladajuće većine iako je to prethodno odbila da uradi Državna izborna komisija (DIK).

Državna izborna komisija odbila je večeras da verifikuje mandat novoj poslanici vladajuće koalicije jer, kako navode, nije bilo kvoruma na početku sjednice parlamenta.

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da "Državna izborna komisija krši Ustav, a to je krivično delo, i o tome je trebalo da razmisle".

"Svi koji su prekršili Ustav i zakone ove države odgovaraće" napisao je na Tviter nalogu Krivokapić.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da pokušaj opstrukcije DIK-a nešto što istorija crnogorskog, evropskog i svetskog parlamentarizma ne pamti.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković novinarima u parlamentu je izjavio da su za opoziciju odluke Skupštine nelegitimne i nevažeće.

"Pozivam međunarodnu zajednicu da odgovorno sagleda ovakvo ponašanje većine i sa nama pokuša obezbediti vladavinu prava i poštovanje političkog sistema", rekao je on.

Kako je ocenio, na sceni je skandalozno, neprihvatljivo i protivustavno ponašanju većine i najavio podnošenje prijava.

Prethodno se ispred parlamenta okupio veliki broj građana u znak protesta protiv najavljenih izmena Zakona o slobodi veroispovesti. Oni su se razišli oko 14 sati ali se nekoliko stotina vratilo i ponovo se okupilo oko 17 sati.

Izmenama zakona ukidaju se članovi koji su bili sporni Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zbog kojih su organizovane višemesečne litije, a koje se tiču promene statusa imovine i ona ostaje u posedu SPC.

Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces.

Ukinuta je mogućnost da se imovinski sporovi države i crkve rešavaju u upravnom postupku.

Novim izmenama Zakona je ukinuta i odredba iz prethodnog, da se verska zajednica mora registrovati, što je takođe bila jedna od tačaka kojoj se SPC žestoko opirala.

Zakonom o slobodi veroispovesti koji je 27. decembra 2019. izglasala tadašnja vlast Demokratske partije socijalista (DPS), predviđeno je bilo da verski objekti i zemljište koji su bili imovina Crne Gore do 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi verskih zajednica o pravu svojine, prelaze u državnu svojinu. Tome se SPC oštro protivila i zbog toga organizovala višemesečne litije.

Izvor: RTCG, Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article