Skupština Crne Gore počela raspravu o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti

Skupština Crne Gore počela je večeras raspravu o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti nakon što je potvrdila mandat poslanici vladajuće većine iako je to prethodno odbila da uradi Državna izborna komisija (DIK).

Crna Gora, zastava / Foto: Pixabay
Crna Gora, zastava / Foto: Pixabay

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da pokušaj opstrukcije DIK-a je nešto što istorija crnogorskog, evropskog i svetskog parlamentarizma ne pamti.

Državna izborna komisija odbila je večeras da verifikuje mandat novoj poslanici vladajuće koalicije jer kako navode nije bilo kvoruma na početku sjednice parlamenta.

Nakon što je objavljena odluka DIK-a građani koji su se oko 17 sati ponovo danas okupili ispred zgrade parlamenta su se razišli.

Ovo je prvi put da DIK odbija da verifikuje mandat nekom od poslanika. Time se dovodi u pitanje glasanje za izmene Zakona o slobodi veroispovesti. Konačnu odluku trebalo bi da donese Ustavni sud. Međutim, nakon što je i pored odluke DIK-a parlament potvrdio mandat izvesno je da će izmene zakona biti usvojen.

Ranije danas veliki broj građana protestovao je ispred parlamenta Crne Gore u znak protesta protiv najavljenih izmena Zakona o slobodi veroispovesti. Oni su se razišli oko 14 sati ali se nekoliko stotina vratilo i ponovo se okupilo oko 17 sati.

Izmenama zakona ukidaju se članovi koji su bili sporni Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zbog kojih su organizovane višemesečne litije. Najavljeno je da će biti usvojene do kraja godine.

Izmene Zakona eliminišu sve članove koji se tiču promene statusa imovine i ona ostaje u posedu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces.

Ukinuta je mogućnost da se imovinski sporovi države i crkve rešavaju u upravnom postupku.

Novim izmenama Zakona je ukinuta i odredba iz prethodnog, da se verska zajednica mora registrovati, što je takođe bila jedna od tačaka kojoj se SPC žestoko opirala.

Opozicione stranke, upravo one koje su bile vlast kada je usvajan Zakon o slobodi veroispovesti, oštro kritikuju izmene i dopune istog Zakona koje je usvojila sadašnja Vlada karakterišući ih antidržavnim i donesenim u interesu SPC.

Zakonom o slobodi veroispovesti koji je 27. decembra 2019. izglasala tadašnja vlast Demokratske partije socijalista (DPS), predviđeno je bilo da verski objekti i zemljište koji su bili imovina Crne Gore do 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi verskih zajednica o pravu svojine, prelaze u državnu svojinu. Tome se SPC oštro protivila i zbog toga organizovala višemesečne litije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article