(Beta-AP) – Škotski premijer Hamza Jusaf je danas podneo ostavku da se ne bi suočio sa izglasavanjem nepoverenja samo nekoliko dana nakon što je raskinuo koaliciju sa „Zelenom partijom“ i pošto nije uspeo da postigne dogovor sa otcepljenom nacionalističkom strankom čije bi jedno mesto moglo da mu obezbedi većinu u  regionalnom parlamentu.

Ove nedelje  škotski poslanici trebalo je da glasaju o nepoverenju vladi koju čini Škotska nacionalna partija čiji (SNP) je Jusaf predsednik.

Vladajući britanski Konzervativci ali i opoziciona Laburistička partija su odvojeno preložile izglasavanje nepoverenje Jusafu i njegovoj vladi jer nastoje da oslabe SNP pre parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji koji se očekuju kasnije ove godine.

Premijer Škotske je pokušao da sklopi koalicioni dogovor sa partijom „Alba“ koji je 2021. godine osnovao bivši premijer Aleks Salmond otcepivši se iz SNP, međutim nije mu to pošlo za rukom.

Jusaf je postao lider SNP i premijer Škotske u martu 2023. godine nakon što je bivša premijerka Nikola Sterdžon podnijela ostavku.

Podrška za SNP je takođe opala nakon što je stranka podržala zakon koji bi ljudima olakšala promenu pola i primenila zakon o zločinima iz mržnje koji je transrodni identitet učinio zaštićenom karakteristikom, iako ista zaštita nije data svim ženama.

Laburisti imaju najveću korist od lošeg položaja SNP, jer laburisti pokušavaju da preotmu kontrolu nad britanskim parlamentom od konzervativaca.

Post Views: 20

Originalni tekst