NIŠ, 3. jul 2022, (Njuz) – Jedna srednja škola iz Niša prinuđena je da proglasi bankrot jer je kompletan budžet potrošila na kupovinu knjiga za sve odlične đake.

Broj odličnih učenika u ovoj školi bio je toliki da je uprava potrošila ne samo deo novca određen za tu namenu, već i novac za predstojeću grejnu sezonu i ostale tekuće poslove.

– Ne samo da su potrošili sav novac, već su morali i da se zaduže, zbog čega je na kraju doneta odluka da se zvanično proglasi bankrot kako bi ustanova mogla normalno da funkcioniše. Kada su shvatili koliko odlikaša imaju ove godine, bilo je predloga da budu nagrađeni samo oni sa svim peticama, ali izdatak bi i tada bio veliki, a izazvali bi revolt đaka koji nemaju sve petice i njihovih roditelja – kaže izvor iz Ministarstva prosvete koji je insistirao na anonimnosti.

U pomenutoj školi razmatraju da ubuduće ograniče broj učenika koji na kraju godine mogu da budu odlični, ali još uvek nisu sigurni kako bi tačno taj sistem sa kvotama odlikaša funkcionisao.

Druga opcija je da nađu komercijalnog sponzora koji bi finansirao nagrade za sve odlične učenike, ali bi u tom slučaju ime sponzora moralo da bude dodato na ime škole i sponzor bi imao pravo da postavlja direktora.

Nenad Milosavljević

Original Article