Košarkaška reprezentacija Srbije igra sa Amerikancima derbi meč prvog kola na Olimpijskim igrama u Parizu, a pred taj susret, u istoj grupi, po rasporedu je prethodila utakmica Južni Sudan – Portoriko. A ona je počela uz skandal.

СКАНДАЛ У ГРУПИ У КОЈОЈ СУ СРБИЈА И ТИМ СНОВА: Организатори пустили химну коју никако нису смели да пусте, навијачи побеснели!

FOTO: Tanjug/AP

Naime, pred taj susret sa zvučnika hale u Lilu, gde od 17.15 treba da igraju Srbija i SAD (a taj duel možete uživo da pratite uz prenos na portalu „Novosti“), čuo se zvuk „himne koju nikako ne smete da puštate Južnim Sudancima“.

Intonirana je, naime, himna Sudana.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

A sa tom državom Južni Sudan je vodio dva rata – prvi od 1955. do 1972., a drugi od 1983. do 2005.

To je 39 godina ratovanja.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Himna Južnog Sudana sadrži stihove „O, velike patriote, hajde da stojimo u tišini i poštovanju, da pozdravimo mučenike čija je krv zacementirala naše nacionalne temelje, hajde da se zareknemo da ćemo čuvati našu naciju. O, Bože, blagoslovi Južni Sudan!“.

Mučenici o kojima se govori u himni Južnog Sudana su oko dva do tri miliona žrtava, najviše civila koji su tokom četiri decenije rata umrli od gladi i suše, a sve dok su se ratnici borili da se odvajanje od Sudana sprovede u delo.

Sudan inače, ima oko 50 miliona i 97% njegovog stanovništva su muslimani, a Južni Sudan ima oko 12 miliona stanovnika, i 78% njegovih žitelja su hrišćani.

Imajući u vidu da je pred meč sa Portorikom puštena himna Sudana, košarkaši Južnog Sudana su bili u neverici, a kako javlja novinar „Dejli telegrafa“, jedan južnosudanski besni navijač krenuo je sa namerom da bije odgovorne za ovaj skandal, no njegovi sunarodnici su uspeli da ga smire.

Posle kraće potrage za himnom koja je i trebalo da bude intonirana – ona se i čula sa zvučnika.

Evo i kako je to izgledalo:

Kada je košarka došla na red, Južni Sudan je na prilično impresivan način priredio iznenađenje – pobedio je Portorikance, koji su naredni rival Srbije (a afrička selekcija će biti treći suparnik „orlova“ u Lilu).

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima – pratite na posebnoj stranici portala „Novosti“ posvećnoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Saborna crkva Svetog Save u Parizu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst