JEDNA osoba je preminula, dok su tri hospitalizovane nakon što su primili nelicenciran lek za hemoterapiju u Velikoj Britaniji. Tri zdravstvena regulatorna tela pokrenula su istragu o “izolovanom incidentu” u kojem su četiri osobe dobile pogrešan lek za rak prostate, prenosi “Gardijan”.

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ: Од нелиценцираног лека за рак преминула једна особа, троје хоспитализовано

Foto: Profimedia/Ilustracija

Lekove je distribuirala privatna kompanija “Sajensus”, koja je plaćena milione za obezbeđivanje osnovnih lekova. U saopštenju kompanije navodi se da je do problema došlo u jedinici koja se bavi proizvodnjom lekova.

– Ovo je izolovani incident koji je nažalost pogodio četiri pacijenta. Veoma smo žalosni zbog ovoga. Izjavljujemo saučešće porodici i prijateljima poginulog. Sprovodimo temeljnu istragu – rečeno je u saopštenju.

Kako saznaje “Gardijan”, četiri pacijenta su primili nelicencirane verzije leka “kabazitaksela”, inače licencirane hemoterapije za lečenje raka prostate. Lek se primenjuje kapanjem u krvotok pacijenta, tokom hemoterapija.

Kompanija “Sajensus” ima ovlašćenje za proizvodnju od strane Regulatorne agencije za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) koja je i pokrenula istragu o incidentu.

– Bezbednost pacijenata je naš prioritet. Hitno istražujemo ovaj incident i garantujemo da ćemo preuzeti sve neophodne regulatorne mere kako bismo osigurali da pacijenti budu zaštićeni. Tražimo i od zdravstvenih radnika da prijave sumnjive, neželjene efekte ili greške u lečenju, kako bi smanjili rizik da se nešto ovako ponovo dogodi – izjavila je doktorka Alison Kejv, glavni službenik za bezbednost MHRA.

Kako saznaje “Gardijan”, izvršni direktor kompanije je pre tri godine upozoren da dovode pacijente u opasnost nemarnim radom, tačnije da zdravstveni radnici ostavljali pacijente bez adekvatnog lečenja, sa unutrašnjim krvarenjem, kao i da obavljaju nepotpune ili netačne porođaje.

U junu ove godine, komitet za javne usluge gornjeg doma Parlamenta započeo je zvaničnu istragu o privatnim zdravstvenim kompanija koje pružaju medicinske usluge kućne nege.

“Sajensus” je najveća privatna kompanija koja pruža usluge kućne nege za Nacionalnu zdravstvenu službu u Velikoj Britaniji. Zdravstvena služba isporučuje lekove i medicinsku opremu za oko 200.000 pacijenata sa složenim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti raka, srca, dijabetes, demenciju i HIV.

(Blic)

BONUS VIDEO: NESREĆA U PENZIONERSKOM DOMU U ITALIJI – U požaru stradalo šestoro ljudi, a više njih je povređeno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst