Jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) suočava se sa opasnošću od američkih sankcija, zbog tretmana Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali. Ovo se dešava, iako je Kongres izglasao i odobrio slanje nove hitne pomoći Izraelu, u iznosu od 26 milijardi dolara.

Prema izveštajima izraelskih medija, zvaničnici američkog Stejt departmenta „potvrdili su da se spremaju da uvedu sankcije bataljonu IDF Netzah Yehuda, koji je optužen za ozbiljna kršenja ljudskih prava Palestinaca“.

Ovaj potez, prvi je put da američka vlada razmatra sankcije prema nekoj jedinici IDF-a, i odmah je izazvao gnev među izraelskim političkim liderima, prenosi Gardijan.

Izraelski dnevnik Haarec je danas preneo da SAD razmatraju da uvedu slične mere i drugim izraelskim policijskim i vojnim jedinicama.

Sankcije, koje bi bile uvedene prema Leahi zakonu iz 1997. godine, zabranile bi transfer američke vojne pomoći jedinici i sprečile bi vojnike i oficire da učestvuju u obuci bilo sa američkom vojskom ili u programima koji finansiraju SAD.

Ovi planovi su otkriveni u trenutku kada je, u subotu uveče, u izraelskim napadima na grad Rafah na jugu Gaze ubijeno 18 ljudi, uključujući 14 dece, prema informacijama zdravstvenih zvaničnika u Gazi.

Vest o mogućim sankcijama protiv bataljona Netzah Iehuda usledila je nakon izjave američkog državnog sekretara Antonija Blinkena u petak da je doneo „odluke“ u vezi sa tvrdnjom da je Izrael prekršio zakon Leahi, koji zabranjuje pružanje vojne pomoći policijskim ili bezbednosnim jedinicama koje čine gruba kršenja ljudskih prava.

Otkako je zakon usvojen, američka pomoć je bila blokirana stotinama jedinica širom sveta koje su bile optužene za kršenje ljudskih prava.

Stejt department istražuje aktivnosti brojnih izraelskih bezbednosnih jedinica, uključujući policiju i vojsku, zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Bataljon Netzah Yehuda, deo brigade Kfir, prvobitno je osnovan 1999. godine kako bi se prilagodio verskim uverenjima regruta iz ultra-pravoslavnih i nacionalnih verskih zajednica, uključujući i one iz ekstremističkih naselja, i istorijski je primarno bio raspoređen na Zapadnoj obali.

Vojnici iz jedinice optuženi su za smrt 78-godišnjeg američkog državljanina Omara Asada, koji je preminuo od srčanog udara 2022. godine nakon što su ga pripadnici jedinice pritvorili, vezali, zatvorili mu usta i potom ostavili. Bio je to jedan od brojnih incidenata visokog profila koji su uključivali tvrdnje o mučenju i maltretiranju.

Taj slučaj je privukao pažnju Stejt departmenta koji je zahtevao krivičnu istragu.

Jedinica je kasnije premeštena sa Zapadne obale u severni Izrael i raspoređena u Gazi.

Prema pisanju magazina ProPublica, Stejt department je u decembru primio dosije o kršenju zakona Leahi.

Izveštaj da se bataljon IDF-a suočava sa neminovnim sankcijama, izazvao je oštar odgovor visokih izraelskih zvaničnika, uključujući i samog premijera zemlje Benjamina Netanjahua.

„IDF ne sme biti sankcionisana!“ napisao je Netanjahu na X-u. „Poslednjih nedelja sam radio na zaštiti izraelskih građana od sankcija, razgovarao sam i sa američkom administracijom.“

„U vreme kada se naši vojnici bore protiv terorističkog zla, namera da se uvedu sankcije jedinici IDF-a je vrhunac svog apsurda i moralno niska odluka“, napisao je Netanjahu i dodao će se boriti protiv tog poteza, iako nije precizirao kako.

„Bataljon Neca Jehuda je neodvojivi deo Izraelskih odbrambenih snaga“, dodao je Beni Gantc, viši član Netanjahuovog ratnog kabineta i bivši načelnik štaba IDF-a.

„Ta jedinica podleže vojnom zakonu i odgovorna je svoje delovanje pred međunarodnim pravom. Izrael ima snažan, nezavisan pravosudni sistem koji pažljivo procenjuje svaku tvrdnju o kršenju ili odstupanju od naredbi i kodeksa ponašanja IDF-a, i nastaviće to da čini“, dodao je Gantc.

Međutim, organizacije za ljudska prava već dugo tvrde da vojni istražni sistem IDF-a ne istražuje pravilno niti krivično goni vojne počinioce kršenja ljudskih prava.

U petak su SAD i EU odvojeno najavile sankcije protiv ekstremno desnih izraelskih grupa i nevladinih organizacija koje su povezane sa nasiljem među naseljenicima.

Post Views: 23

Originalni tekst