Home Iz minuta u minut Situacija na KiM neizvesna: Uhapšena osmorica Srba, blokirane zgrade opština i administrativni...
situacija-na-kim-neizvesna:-uhapsena-osmorica-srba,-blokirane-zgrade-opstina-i-administrativni-prelazi-za-srpsku-robu

Situacija na KiM neizvesna: Uhapšena osmorica Srba, blokirane zgrade opština i administrativni prelazi za srpsku robu

40
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Neizvesnost na severu Kosova i Metohije ne prestaje. Rešenja za političku i bezbednosnu krizu nema iako je sutra mesec dana od nasilnog upada u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Za to vreme uhapšeno je osam Srba, prenosi RTS.

Nenadu Orloviću, koji je uhapšen u Kosovskoj Mitorvici, juče je određen pritvor do 30 dana.

Povodom upada pripadnika takozvane kosovske policije u Zvečan i pronalaska automobila beogradske registracije punog naoružanja, direktor Kancelarije za KiM navodi da je u pitanju podmetanje Prištine, i da je Beograd i pre događaja imao informacije, i o tome obavestio najmoćniju zemlju sveta. Petković kaže da je reč o ranije zaplenjenom oružju, a da je plan da se njegovo podmetanje iskoristi kao povod za nova hapšenja Srba.

Na severu Kosova i Metohije sve je teža situacija u snabdevanju lekovima i medicinskim materijalom.

Treba izbeći humanitarnu katastrofu, upozoravaju lekari.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je rekao u razgovoru sa komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikeleom Ristučom da se svi problemi na Kosovu i Metohiji moraju rešiti mirnim putem i dijalogom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj sutra će izvestiti ministre spoljnih poslova Evropske unije o stanju na severu KiM i zatražiti podršku za evropski plan, za smirivanje napetosti – najavili su diplomatski izvori u Briselu.

Originalni tekst