Siniša Mali: U trećem paketu pomoć i za nezaposlene

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će, u okviru trećeg paketa pomoći države, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, pomoć dobiti i nezaposleni, saopštilo je danas Ministarstvo.

Siniša Mali Foto: Srđan Ilić
Siniša Mali Foto: Srđan Ilić

"Država želi da pomogne i onima koji su, nažalost, izgubili posao tokom pandemije korona virusa. Dakle, pomažemo svim građanima, i nezaposlenima na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji, pomažemo privredi i pokrivamo sve koji su osetili negativne posledice pandemije", rekao je Mali.

Što se tiče modaliteta pomoći za nezaposlene, Mali je istakao da će se brzo izaći sa predlogom i da se već uveliko radi na tome sa Nacionalnom službom za zapošljavanje,

Ministar finansija je podsetio da će prijava za pomoć svim punoletnim građanima početi 28. aprila i da će biti organizovana kao i prošle godine, preko kol centra i portala Uprave za Trezor.

On je objasnio da će pomoć od 100 evra dobiti svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni na Kosovu mogu očekivati dodatnih 100 evra.

"To je novina kada je pomoć za građane u pitanju, još razmišljamo o modalitetima i uskoro izlazimo i sa tim predlogom", rekao je Mali i dodao da je to još jedna potvda da je država spremna da pomogne i najveći teret krize preuzme na sebe.

Vlada Srbija usvojila je 11. februara novi, treći paket pomoći privredi i građanima da bi ublažila negativne efekte pandemije koronavirusa.

Predstavljajući nove mere pomoći, premijerka Ana Brnabić je istakla da nove mere pomažu radnicima da sačuvaju radna mesta, privredi da ne izgubi „kiseonik“ a građanima, posebno penzionerima da prežive „ova teška vremena“.

Suprotno oceni Fiskalnog saveta da neselektivna isplata državne pomoći nije ekonomski opravdana i da to pokazuju prethodna dva paketa pomoći, Brnabić je navela da ekonomski rezultati iz prethodne godine pokazuju da su sprovedene mere bile uspešne i dobro osmišljene.

Zahvaljući preduzetim merama, po rečima premijerke, Srbija je ostvarila " fenomenalne rezultate" u oblasti ekonomije.

Izvor: Fonet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article