Siniša Mali: Sporazum o izgradnji beogradskog metroa u drugoj polovini januara

Ministar finansija Siniša Mali danas je rekao da će u drugoj polovini januara iduće godine biti ozvaničena saradnja francuskih i kineskih kompanija u sprovođenju projekta izgradnje beogradskog metroa.

Tomislav Momirović i Siniša Mali na sastanku Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog metroa Foto: Vlada Srbije
Tomislav Momirović i Siniša Mali na sastanku Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog metroa Foto: Vlada Srbije

On je na prvom sastanku Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog metroa rekao da će biti potpisan Sporazum o razumevanju između Vlade Srbije, Grada Beograda, kineskih i francuskih kompanija koje će učestvovati u tom projektu.

Na sastanku su razmatrane neophodne zakonske i tehničke aktivnosti, kako bi sve bilo spremno da radovi na Makiškom polju počnu krajem 2021. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar Mali je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je sprovođenje projekta izgradnje beogradskog metroa apsolutni prioritet i dodao da je neophodno da svi članovi Radne grupe, kao i uključene institucije, budu u potpunosti posvećene ovom poslu.

Istakao je da je sada "prilika da se sprovede istorijski važna stvar za grad Beograd, upravo kao što je urađeno i sa projektom Beograd na vodi".

Najavio je da će posle potpisivanja Sporazuma o razumevanju između učesnika u izgradnji beogradskog metroa srpska delegacija posetiti francusku kompaniju Alstom, gde će joj biti predstavljena rešenja za dizajn vagona.

Prema postojećim dogovorima, francuska strana će biti zadužena za elektromehaniku, a kineska strana će se baviti građevinskim poslovima u izgradnji metroa, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministar finansija je nedavno s francuskim ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom potpisao Sporazum o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji potpisan je sa Vladom Republike Francuske još 2011. godine, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014.

Početkom februara ove godine Skupština Srbije usvojila je poseban zakon (leks specijalis) kako bi ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, kao i rekonstrukcija pruga.

U ovom zakonu navodi se i da se će se za sve ove projekte primenjivati Zakon o javnim nabavkama osim ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno kao i da u hitnim slučajevima Vlada može doneti odluku da se za izbor strateškog partnera ne primenjuju pravila o tenderu.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article