Siniša Mali: Prodajom obveznica Srbije javni dug nije uvećan, već su otplaćeni skupi krediti

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija prodajom nove emisije obveznica u vrednosti 1,2 milijarde dolara nije povećala javni dug već obezbedila otplatu ranijih skupih kredita.

Siniša Mali  Foto: Srđan Ilić
Siniša Mali Foto: Srđan Ilić

On je u Skupštini Srbije, gde je obrazlagao predloge nekoliko finansijskih zakona, rekao da je na jučerašnjoj prodaji evroobveznica, što je druga emisija takvih hartija od vrednosti u ovoj godini, ostvarena šest puta veća tražnja od ponude.

Istakao je da je ponudu za kupovinu dalo 200 najvećih investitora u svetu, što je "istorijski rezultat za Srbiju i njene građane".

Obveznica je emitovana po stopi od 2,125 odsto i novac od njene prodaje koristiće se za otplatu duga po osnovu prodaje obveznice iz 2011. godine, na koju je stopa iznosila 7,25 odsto.

Mali je rekao da je juče, posle “hedžovanja” dolara u evre dobijena stopa od 1,066 odsto na prodate obveznice, "najniža u istoriji zemlje".

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da se Srbija, nakon sedam godina pauze, uspešno vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine u američkim dolarima, po stopi prinosa od 7,5 odsto i kuponskoj stopi od 7,25 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, ministar Siniša Mali predstavio je juče, pred međunarodnom investicionom javnošću, makroekonomske rezultate Srbije, kao države sa najmanjim padom ekonomije u Evropi u ovoj godini, kao i najvećim očekivanim rastom u sledećoj, saopštila je Vlada.

Siniša Mali je, kako se navodi, tom prilikom naveo da se pristupilo prikupljanju ponuda za novu emisiju obveznica u vrednosti od 1,2 milijarde dolara.

On je istakao da je ostvarena tražnja od više od šest milijardi dolara i da je bilo više od dve stotine zainteresovanih respektabilnih, pre svega američkih i britanskih fondova, osiguravajućih kuća i banaka, što je, kako je rekao, pet puta više od ponuđene vrednosti emisije.

U saopštenju Vlade navodi se i da je ministar ukazao na to da se sredstvima nove emisije otplaćuje 900 miliona dolara obveznica emitovanih 2011. godine, od ukupno 1,6 milijardi dolara, koliko dospeva u septembru 2021. godine.

Prema njegovim rečima, na ovaj način Srbija je uspela da veći deo obveznica prevremeno otplati još ove godine, uštedi na otplati kamata sledeće godine i tako smanji ukupne potrebe za finansiranjem u 2021. godini, kako bismo što spremniji dočekali narednu godinu, navodi se na sajtu Vlade.

Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article