Siniša Mali o izmenama zakona o poreklu imovine: Na udaru će biti oni kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se izmenama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu preciziraju pojedine odredbe, povećava efikasnost borbe protiv korupcije i sprečava mogućnost poreske utaje i nelegalnog sticanja imovine.

Siniša Mali  Foto: Srđan Ilić
Siniša Mali Foto: Srđan Ilić

Mali je, obrazlažući predlog poslanicima u Skupštini Srbije, rekao da je Zakon usvojen 29. februara prošle godine, stupa na snagu 12. marta ove godine i zato je važno doneti izmene zbog pojašnjenja termina kako bi zakon efikasnije i bolje bio sproveden.

„Jedan od osnovnih ciljeva ovog zakona je unapređenje efikasnosti poreskog sistema, sprečavanje svakog oblika zloupotrebe, odnosi se na sva lica i predviđa mogućnost ispitivanja celokupne imovine" rekao je Mali.

Dodao je da iako se zakon odnosi na sve građane, „na udaru će biti oni kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda”.

Zakon o poreklu imovine: Izmene pre primene; Nenadić: Jeste čudno, ali je dobro da se menja

On je kao primer pojašnjenja naveo da je predložena izmena naziva izraza „nezakonito stečena imovina” u „imovina na koju se utvrđuje poseban porez”, kako se ovaj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom „imovina proistekla iz krivičnog dela”.

„Dodaje se i izraz 'izdaci za privatne potrebe fizičkog lica' koji je definisan kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice a nije ih potrošilo na sticanje imovine”, rekao je Mali.

Ministar je rekao da je u okviru Poreske uprave formiran poseban sektor za poreklo imovine u kojem trenutno radi 20 inspektora, a kad zakon bude u punoj primeni biće ih 60.

Iako bi izmenama Zakona trebalo da se preciziraju pojedini termini poput onog šta su „izdaci za privatne potrebe fizičkog lica” i šta je to „imovina na koju se utvrđuje poseban porez”, da on nije ni precizan, ni jasan stručnjaci upozoravaju od početka, a to pokazuje i činjenica da su pred narodnim poslanicima izmene i pre nego što je počeo da se primenjuje.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije za Insajder kaže da ni izmenama neće biti otklonjene neke od ključnih nedoumica.

„U stvari, problem je što zakonska intervencija nije bila značajno veća. Naime, Zakon o ispitivanju porekla imovine i posebnom porezu ima toliko spornih tačaka, ne samo sa stanovišta celishodnosti, već i elementarne ustavnosti, da je morao biti podvrgnut ozbiljnoj proveri pre nego što počne da se primenjuje. Koliko znam, Ustavni sud to nije učinio ni po sopstvenoj inicijativi, ni na predlog nekog državnog organa”, kaže Nenadić.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article