Siniša Mali i Entoni Godfri potpisali sporazum o podsticanju investicija u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisali su danas Međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za otpočinjanje aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji.

Siniša Mali i Entoni Godfri, potpis Meudravn sporazum o podsticanju investicija, 21. januar 2021, Foto: Vlada Srbije
Siniša Mali i Entoni Godfri, potpis Meudravn sporazum o podsticanju investicija, 21. januar 2021, Foto: Vlada Srbije

Mali je, nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije, rekao da je ovaj čin važan jer potvrđuje da se sporazum iz Vašingtona i dalje primenjuje, kao i da se sada otvaraju vrata daljoj saradnji sa američkom administracijom, saopšteno je na sajtu Vlade.

On je, kako se navodi u saopštenju, podsetio na to da je na osnovu sporazuma iz Vašingtona u decembru prošle godine DFC otvorio u Beogradu svoju kancelariju za ceo region.

Ministar je rekao da je cilj da se do kraja prvog kvartala ove godine sa DFC-om usaglasi garantna šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara, kao i da polovinom godine ona bude dostupna našim mikro, malim i srednjim preduzećima.

"Ne samo da će ovi krediti biti povoljni, nego ćemo gledati da budu na period duži od 10 godina", naveo je on i napomenuo da to nije bio slučaj u garantnoj šemi koju je prošle godine realizovala država.

Mali je naglasio da je potpisani sporazum izuzetno važan za dalji ekonomski razvoj Srbije i za podsticanje i ostvarivanje predviđenih visokih stopa privrednog rasta u ovoj i narednim godinama.

Kada je reč o garantnoj šemi, ministar je ukazao na to da će taj novac biti iskorišćen za obezbeđivanje likvidnosti, kao i za obrtna sredstva i nove investicije, što će biti ogromna pomoć.

Godfri je istakao da današnje potpisivanje sporazuma sa DFC-om pokazuje da se posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije neće menjati.

Srbija ima našu podršku da ostvari svoj cilj – pune evropske integracije i da bude ekonomski lider na Balkanu, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, današnji sporazum omogućiće DFC-u da upotrebi ceo svoj spektar finansijskih instrumenata – finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i grantovi za tehničku pomoć.

On je naveo da je cilj da se tim instrumentima mobilišu nove investicije u Srbiji, i to ne samo strane, već i srpskih kompanija.

Godfri je rekao da je DFC već u pregovorima za pokretanje programa davanja garancija za zajmove, što će pomoći srpskim komercijalnim bankama da uvećaju obim kredita malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

DFC je ovde već počela sa radom. Obezbedila je garancije za zajednički zajam USAID-a i Ministarstva poljoprivrede od 91 milion dolara. Cilj je da se malim i srednjim preduzećima u sektoru proizvodnje hrane pruže finansijska sredstva, naveo je on.

Direktor Kancelarije DFC u Srbiji Džon Jovanović naglasio je da je Srbija jedna od prvih zemalja u regionu i širom sveta koja je sklopila ugovor sa DFC-om o podsticanju ulaganja.

"Nadam se da će maksimalno iskoristiti ovu priliku, da uz finansijsku podršku DFC-a, povećamo broj novih investicija i da ćemo otvoriti nova radna mesta i pomoći građanima Srbije", rekao je Jovanović.

On je istakao i da prisustvo DFC-a potvrđuje spremnost SAD i njenih evropskih partnera da prošire finansijsku podršku Srbiji kako bi ostvarila svoju evropsku budućnost.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article