Prvi teniser sveta Janik Siner bio je pozitivan na zabranjenu supstancu steroid klostebol tokom ovogodišnjeg mastersa u Indijan Velsu, ali neće biti suspendovan nakon što je nezavisna komisija utvrdila da u tom incidentu nema njegove krivice ili nemara.

U današnjem saopštenju tima italijanskog tenisera navodi se da se incident dogodio tokom turnira u Indijan Velsu u martu, gde je Siner u polufinalu izgubio od Španca Karlosa Alkarasa.

U saopštenju piše da je do prekršaja došlo nakon što je Sinerov fitnes trener kupio proizvod koji je korišćen za negu posekotine na prstu Sinerovog fizioterapeuta.

„Janik nije znao ništa o tome, a njegov fizioterapeut nije znao da koristi proizvod koji sadrži klostebol. Fizioterapeut je obavio tretman bez rukavica i u kombinacijama sa raznim lezijama na Janikovom telu izazvalo je nenamernu kontaminaciju“, navodi se u saopštenju, preneo je Skaj.

Rečeno je da je proizvod sadržao manje od milijarditog dela grama zabranjene supstance anaboličkog steroida klostebola.

Siner je od početka u istrazi sarađivao sa Jedinicom za integritet.

„Ta jedinica se bori protiv nedoličnog ponašanja u sportu, a posebno dopinga. Njena pravila i procesi su izuzetno rigorozni i nakon forenzičke istrage i nezavisnog saslušanja, nezavisna komisija utvrdila je da je Janik nevin. On nije kriv. Međutim, imajući u vidu strogu odgovornost antidoping pravila, on prihvata oduzimanje bodova sa Indijan Velsa gde se testiranje obavilo. Janik Siner priznaje važnost“, dodaje se.

Siner je u aprilu obavešten da je bio pozitivan i da će mu biti oduzeto 400 bodova koliko je osvojio na turniru.

„Sada ću ostaviti ovaj izazovan i duboko nesrećan period iza sebe. Nastaviću da radim sve što mogu da osiguram da se i dalje pridržavam antidoping programa, a oko sebe imam tim koji je pedantan po pitanju usklađenosti“, naveo je Siner u saopštenju.

On je noćas osvojio titulu na mastersu u Sinsinatiju, pošto je u finalu pobedio Amerikanca Frensisa Tijafoa 7:6, 6:2.

Post Views: 36

Originalni tekst