Sindikati prosvete za obustavu nastave: Broj obolelih prosvetnih radnika i učenika višestruko veći od saopštenog

Sindikati prosvetnih radnika saopštili su da se podaci, koje je premijerka Srbije Ana Brnabić pre dva dana saopštila o broju zaraženih učenika, ne poklapaju sa podacima koje oni dobijaju sa terena i istakli da treba obustaviti nastavu kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih i dece.

pixabay: Mala matura, škola, ilustracija
Foto: pixabay / Mala matura, škola, ilustracija

U saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i sindikata "Nezavisnost" navodi se da je broj obolelih učenika višestruko veći, s tim što se ne vrši testiranje svih učenika koji imaju simptome, nego se šalju u izolaciju, pa ni taj broj ne ulazi u zvanične izveštaje.

Ističe se da je "katastrofalan nastup premijerke koja je zaboravila nosioce delatnosti koji rade u obrazovanju" i dodaje da je, prema podacima Sindikata, veliki broj inficiranih nastavnika.

"Ako uzmemo u obzir da u proseku svaka škola ima do tri inficirana, a imamo 1.750 škola, onda je broj zaraženih oko 5.000", navodi se u saopštenju.

Premijerka Ana Brnabić je, najavljujući nove mere Vlade u borbi protiv koronvirusa navela da što se škola tiče, tu se "ništa ne menja".

"Ja sam apsolutno za to da škole nastave da rade, da nema zatvaranja. Deca su najbezbednija u školama. U osnovnim školama u Srbiji imamo 39 zaraženih učenika, od toga u Beogradu 20, u srednjim školama imamo 52 kovid pozitivna, od toga 22 u Beogradu. Nadam se da je i vama jasno koliko je sitaucija u školama stabilna, bezbedna i dobra koliko su i đaci nastavnici disciplinovani", rekla je Brnabić.

Izvor. Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article