Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da najoštrije osuđuju odluku Vlade Srbije o produžetku ograničenja zapošljavanja u javnom sektoru do 2026. godine, uprkos prethodnom obećanju da će ograničenje biti ukinuto 31. decembra ove godine.

„Ova odluka je još jedna u nizu obmana aktuelnog režima i brutalni nastavak politike koja građane Srbije obmanjuje od 2013. godine, kada je uvedena neophodna dozvola Vladine komisije za svako zapošljavanje u javnom sektoru“, navela je Sloga.

Takođe, istakli su da je zabrinjavajuće to što će se pod plaštom „ograničenja zapošljavanja“ nastaviti sa praksom zapošljavanja, kako su naveli, partijski podobnih osoba.

„Ove osobe se koriste, ne samo kao neophodna radna snaga, već i kao alati za sakupljanje kapilarnih (sigurnih) glasova za Srpsku naprednu stranku, čime se dodatno produbljuje nepravda prema radnicima koji su se nadali stalnom zaposlenju“, naveli su iz Sloge.

Istakli su da su takvi postupci „sramota za našu zemlju“, a da se građani, koji se nadaju redovnom i stabilnom zaposlenju, nalaze u stanju ucene, primorani da prihvataju poslove na osnovu ugovora o privremeno-povremenim poslovima i bez adekvatne zaštite i prava.

Odluka o ograničavanju zapošljavanja je, kako je navedno, doneta nedelju dana nakon završetka izbora i to dodatno ukazuje na manipulativne taktike vlasti.

„Ne može se oteti utisku da je ova mera usmerena ka očuvanju kapaciteta kapilarnih glasova za eventualno ponavljanje izbora, uključujući i lokalne izbore na proleće“, naveli su iz Sloge.

Originalni tekst