Sindikat: Medicinski radnici zaposleni u oko 100 ustanova desetominutnom obustavom rada apelovali na građane da poštuju mere

Pre 1h 4min

Medicinski radnici zaposleni u oko 100 ustanova širom Srbije obustavili su danas tačno u 12 sati rad na desetak minuta kako bi skrenuli pažnju javnosti na tešku situaciju u kojoj se nalaze tokom pandemije.

Medicinski radnici desetominutnom obustavom rada apelovali na građane da poštuju mere, Foto: Sindikat Nezavisnost
Medicinski radnici desetominutnom obustavom rada apelovali na građane da poštuju mere, Foto: Sindikat Nezavisnost

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ Zoran Ilić za Insajder je rekao da je zadovoljan odzivom medicinara, ističući da zaposleni u stotinak ustanova na različite načine odgovorili na njihov poziv da obustavom rada pošalju poruku da je neophono da se mere poštuju i da su zaposleni u zdravstvu na ivici snage.

„U Kraljevu su se okupili ispred ambulanti, u drugim ustanovama je to bilo na radnim mestima, slikali su se, poslali pozdrave. Mi smo nagovestili da ovo nije nikakav štrajk, nego da jednostvano svojim ličnim primerom smo želeli da građanima uputimo poziv da još dodatnog napora pruže kako bi što pre izašli iz ove krize u kojoj se nalazimo“, rekao je Ilić.

Predsednika sekcije Sindikata „Nezavisnost“ u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu Vladimir Nović rekao je da je deo zaposlenih u kovid delu ove ustanove pauzu za doručak iskoristio za 20-ominutnu obustavu rada.

„Broj bolesnih od kovida je sve veći, pritisak na zdravstveni sistem je neizdrživ, a mi smo hteli da pokažemo da smo i mi od krvi i mesa“, rekao je Nović.

Ističući da je u Kraljevu 400 zaposlenih – medicinskog i nemedicinskog kadra bilo ili je još uvek „van stroja“ zato što su oboleli od kovida, Nović je poručio da „ako se ovako nastavi, neće imati ko da vas leči!“.

Zoran Ilić je ukazao i na značaj vakcinacije i apelovao na građane da još jednom razmisle.

„Ni najveći kritičari kažu da sem vakcine nemamo boljeg leka u sprečavanju širenje virusa“, zaključio je on.

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ juče je pozvao na obustavu rada, precizirajući da to nije protest, ni štrajk, već apel svim građanima da se pridržavaju epidemioloških mera.

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije za Insajder je rekao da njihov sindikat nije informisan o zahtevima sindikata Nezavisnost ali da mogu pružiti podršku kolegama ukoliko je razlog za obustavu rada preopterećenost zdravstvenog sistema i svi problemi koje je izazavala pandemija.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article