POTPREDSEDNIK vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je Tanjugu da će do maja stići još dva širokotrupna aviona Erbas A330 za Er Srbiju.

СИМБОЛ ОПОРАВКА СРПСКЕ ПРИВРЕДЕ: Министар Мали - До маја стижу још два широкотрупна авиона за Ер Србију

Foto Air Serbia/Dušan Atlagić

– Srpski avio-prevoznik je postao najbrže rastuća i najdinamičnija avio-kompanija u regionu, a o tome kako je radila prošle godine, kada je država preuzela 100 odsto vlasništvo, pokazuje podatak da je prevezla 4,1 milion putnika, što je treći najbolji rezultat nacionalne avio-kompanije u Srbiji – rekao je Mali.

Ministar očekuje da će brojke pokazati da je Er Srbija ostvarila profit od 35 miliona evra u 2023. godini. Prema njegovim rečima, razvoj srpske avio-kompanije će se nastaviti i ove godine, kada se očekuje da će stići dva širokotrupna aviona, A330, čija nabavka je u toku i koji bi trebalo da stignu u Srbiju do maja.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

– Naša nacionalna avio-kompanija, odnosno tadašnji JAT je samo dva puta i to 1987. i 1988. godine, dakle pre kriza i ratova, prevezao više putnika nego Er Srbija ove godine. Nije bez značaja ni činjenica da je treći najbolji rezultat postignut u industriji koja se još oporavlja od pandemije – rekao je Mali.

Kao posebno važno, naglasio je da Er Srbija stalno povećava broj destinacija na koje leti među kojima su i one daleke.

– Otvaramo liniju za Šangaj, za Gvandžou, već nam rade linije za Tjenđin i Peking, zatim do Njujorka, Čikaga, tako da jedna mala, ali uspešna zemlja, kao što je Srbija, ima nacionalnu avio-kompaniju koja leti i na Istok i na Zapad – naveo je Mali za Tanjug.

Ocenio je da je Er Srbija pravi primer i simbol oporavka srpske privrede od 2013. pa nadalje. Mali je naglasio da se pokazalo da javna preduzeća ukoliko imaju profesionalni menadžment mogu da ostvare dobre rezultate na dobrobit budžeta i svih građana Srbije.

BONUS VIDEO:

VELIČANSTVENO NALAGANjE BADNjAKA U BERANAMA: Sa episkopom Metodijem 10.000 vernika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst