Severna Makedonija ponudila Bugarskoj i Albaniji platformu za trilateralnu saradnju

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je danas da je Albaniji i Bugarskoj ponudio predlog platforme nazvane "Inicijativa 8" koja treba da unapredi saradnju tri zemlje.

Zastava Severne Makedonije
Zastava Severne Makedonije

Kako je saopšteno, Osmani je na samom početku nove godine ministarkama spolnjih poslova Bugarske i Albanije, Ekaterini Zaharijevoj i Oljti Džački, "uputio predlog nove multidiciplinarne inicijative, političke platforme preko koje bi se intenzivirala i produbila međusobna saradnja".

Osnovni cilj i temelj "Inicijative 8", prema rečima Osmanija, predstavlja trilateralna koordinacija i saradnja u podršci investicijskim projektima na evropskom Koridoru osam, koji povezuje Crno i Jadransko more.

Kako je istakao, uklanjanje razloga za stalno odlaganje projekata na Koridoru osam predstavljaće pozitivan impuls za dodatnu političku, ekonomsku bezbednosnu, kulturnu i društvenu saradnju tri zemlje, a doprineće i unapređenju ukupne saradnje i bezbednosti u regionu i posebno uticati na zajednički cilj – evropsku perspektivu celog regiona.

"Na osnovu naše intencije za ubrzavanje infrastrukturnih, energetskih i komunikacionih projekata na Koridoru osam treba da izgradimo političku platformu koja će predstavljati dodatni forum za unapređenje saradnje, intenziviranje poltičke, ekonomske, bezbednosne, kulturne i društvene razmene, što će svakako rezultirati jačanjem poverenja među našim narodima, kao osnovnom stubu u izgradnji dugoročnog uzajamnog prijateljstva", napisao je Osmani.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je ranije danas da se komunikacija sa Sofijom produžava u pravcu pronalaženja rešenja i dodao da bilateralna pitanja ne treba da budu prepreka evropskim procesima, niti predstojeći izbori u Bugarskoj treba da budu prepreka za rešavanje bilateralnih razlika.

"Sa Bugarskom stvaramo dijalog, a ne konflikt, smirenost i spremnost za saradnju, umesto nacionalizma za unutrašnju upotrebu i novih izolacija", rekao je premijer Severne Makedonije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article