EPA-EFE/AHMAD YUSNI

(Beta-AFP) – Severnokorejske vlasti zapretile su danas da će obarati američke špijunske avione koji naruše njen vazdušni prostor i osudile plan Vašingtona da rasporedi podmornicu s balističkim raketama u blizini Korejskog poluostrva. 

Tamošnje ministarstvo odbrane saopštilo je da su SAD “intenzivirale svoje špijunske aktivnosti izvan ratnog nivoa”, aludirajući na američke špijunske avione koji su u julu izveli nekoliko letova, opisanih kao provokacija, tokom osam uzastopnih dana.

Jedan izviđački avion je takođe “više puta” ulazio u vazdušni prostor Severne Koreje iznad Japanskog mora.

Neimenovani portparol severnokorejskog ministarstva upozorio je na rizik od “nesreće” koju bi takva vrsta akcije mogla da izazove, kao što je “pad strateškog izviđačkog aviona američkog ratnog vazduhoplovstva” u Japansko more.

Takođe je upozorio da američke špijunske aktivnosti neće biti bez posledica.

Portparol je osudio i planirano raspoređivanje strateških resursa SAD u Južnoj Koreji, koje je Pjongjang nazvao “prikrivenom nuklearnom ucenom”.

Prema njegovim rečima, to predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

Vašington je u skladu sa dogovorom potpisanim u aprilu sa Seulom, saopštio da će podmornica sa balističkim raketama biti raspoređena u blizini Korejskog poluostrva, ali nije preciziran datum.

Odnosi između dve Koreje su na najnižem nivou. 

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je na veći razvoj naoružanja, uključujući taktičko nuklearno oružje.

Kao odgovor, Seul i Vašington su obećali da će se Pjongjang suočiti sa nuklearnim odgovorom.

Severna Koreja je tokom godine sprovela niz proba naoružanja uprkos sankcijama, uključujući testiranje svojih najjačih interkontinentalnih balističkih raketa.

Originalni tekst