EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Lider Severne Koreje Kim Džong Un danas je naredio još veću proizvodnju projektila i drugog naoružanja i vojne opreme, prenela je državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Kimov plan da proizvede više oružja dolazi u vreme kada američki zvaničnici navode da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dogovorio sa severnokorejskim zvaničnicima prodaju oružja Moskvi za rat sa Ukrajinom i nakon najave južnokorejske i američke vojske da će sledeće nedelje započeti zajedničke velike vojne vežbe. 

Tokom posete fabrici raketa, Kim je naredio da se “drastično povećaju” proizvodni kapaciteti kako bi postrojenje moglo masovno proizvoditi rakete koji bi zadovoljili potrebe vojnih jedinica na frontu, saopštila je KCNA.

Obilazeći ostale fabrike, Kim je pozvao na izgradnju modernijih kamiona za lansiranje raketa i rekao da postoji hitna potreba za povećanjem proizvodnje višecevnih raketnih lansera velikog kalibra “eksponencijalnom brzinom”, navodi se u izveštaju.

KCNA je citirala Kima da Severna Koreja mora da ima “ogromnu vojnu silu i da bude potpuno spremna za suočavanje sa svakim ratom”, da može “sigurno da zbriše” svoje neprijatelje.

Severna Koreja je demantovala američke tvrdnje da je isporučivala municiju Rusiji. Međutim ona je javno podržao Rusiju u ratu i najavila pomoć ljudstva u obnovi teritorija koje je okupirala Rusija.

Severnokorejski lider pokušava da ojača veze sa Kinom i Rusijom dok se Pjongjang suočava sa pritiskom SAD zbog njenog nuklearnog programa i ekonomskih poteškoća povezanih sa pandemijom Covid – 19.

Originalni tekst