Šest meseci nakon isteka zakonskog roka, izabrani članovi Veća Agencije za sprečavanje korupcije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas petoro članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije.

Agencija za sprečavanje korupcije Foto: Srđan Ilić
Agencija za sprečavanje korupcije Foto: Srđan Ilić

Izabrani su samostalni savetnik u Agenciji za sprečavanje korupcije Stevo Bajić, sudija u penziji Danica Marinković, docent Pravnog fakulteta u Beogradu Miloš Stanković, šef kabineta predsednika Komisije za zaštitu konkurencije Biljana Pavlović i Tamara Mišić pomoćnik direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Veće Agencije za sprečavanje korupcije jedino može da kontroliše rad direktora I da odlučuje u drugom stepenu kada je u pitanju recimo sukob interesa.

I pored toga, što bi ovo nezavisno telo trebalo da bude najvažnija institucija u borbi protiv korupcije sa izborom članova Veća kasnilo se punih šest meseci bez ikakvog objašnjenja.

Umesto da Veće bude izabrano do 1. septembra, tek u oktobru je raspisan konkurs, a kandidati su testirani tek 1. februara.

Jačanje Agencije za sprečavanje korupcije bila je jedna od preporuka Grupe zemalja za borbu protiv korupcije GRECO. Praksa kojoj svedoče i građani i međunarodne institucije pokazuje da je borba protiv korupcije i danas najveći problem srpskog društva.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article