Kosovo onlinedanas 23:33

Server: Bilo bi nerazumno da Srbija uđe u EU bez priznanja Kosova 1Foto: FoNet/TV FoNet

Američki profesor na Univerzitetu „Džon Hopkins“ Danijel Server rekao je da više od stava američke vlade, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil predstavlja stav zvaničnog Beograda, piše Koha.

„Hil je možda u pravu kada citira neke Evropljane, ali Hovenijer je u principu u pravu. Hil je dosledno odobravao stav Beograda. Hovenijer je mnogo bliži onome što mislim da stav SAD jeste i treba da bude. Ali bilo bi bolje da neko u Stejt departmentu razjasni ovo pitanje“, rekao je Server.

Hil je ove nedelje rekao da Srbija neće imati priznanje Kosova kao uslov za pridruživanje Evropskoj uniji, već samo normalizaciju odnosa.

U međuvremenu, američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi međusobnim priznavanjem.

Server je ocenio da bi bilo nerazumno da Srbija uđe u EU bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

„Bilo bi veoma glupo da EU od Srbije napravi državu članicu bez punog i konačnog rešenja za sva pitanja u vezi sa Kosovom. Ovo bi trebalo da uključuje zvanično diplomatsko priznanje. U praksi, svaka od 27 država članica EU može da blokira prijem Srbije bez priznavanja Kosova. Očekujem da će više od jedne, a možda i mnoge države biti spremne da to urade“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Politika

Originalni tekst