Serijal Insajdera o medijima: “Tačka”

Uz pomoć kontrolisanih medija i neinformisanih i dezinformisanih građana – lakše je vladati. Kako se ovaj mehanizam usavršavao od demokratskih promena 2000. do danas dok su predstavnici svih vlasti tvrdili da se zalažu za slobodne medije – tema je serijala Insajdera “Tačka”. Jer “Tačka” na zloupotrebu medija nije važna zbog novinara, već zbog građana.

Objašnjenje da vlasnici medija mogu da rade šta hoće jer je to njihovo vlasništvo jednostavno nije u tačno. Ograničeni su zakonom. Uprkos tome čak i televizije sa nacionalnim frekvencijama, koje su javno dobro, deo su mehanizma kontrole javnog mnjenja. Manje ili više otvoreno. Od 2012. više se čak i ne krije savezništvo vlasti, televizija sa nacionalnim frekvencijama i tabloida, čija je uloga od njihove prve masovne pojave posle demokratskih promena 2000. postala i značajnija i opasnija.

O svemu tome gledajte u prvoj epizodi serijala Insajder.

Istinito, objektivno i potpuno informisanje uz obavezu da pruže prostor svim važnim političkim i društvenim akterima – tako bi trebalo da izgledaju medijski sadržaji. Umesto toga mediji su postali sredstvo promocije, pri čemu daleko veći domet imaju mediji koji promovišu vlast. Govor mržnje postao je gotovo svakodnevna pojava u obračunu sa svima koji se usude da kritikuju vlast.

U slučaju elektronskih medija, kršenje zakona trebalo bi da kažnjava Regulatorno telo za elektronske medije- REM. Iako osnovano kao nezavisna institucija, od samog nastanka 2003. nikada nije uspostavljena stvarna nezavisnost od onih koji su na vlasti.

O tome sta bi trebao da bude uloga REM-a a šta je u realnosti, ali i o tome kako su vlasnici pojedinih televizija sa nacionalnim frekvencijama, kao i tabloida, menjali strane kako se menjala vlast– neke su od teme druge epizode serijala „Tačka“.

Za serijal Insajdera „Tačka“ govorili su Olivera Zekić iz REM-a; Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture od 2017 do 2020; Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije; Mladen Bašić, savetnik za medije predsednice Vlade.

O ulozi medija govorili su i Snježana Milivojević i Rade Veljanovski, profesori na fakultetu Političkih nauka; Saša Mirković, jedan od osnivača B92 u vreme 90-ih, kasnije generalni direktor radija i televizije B92 i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja od 2013. do avgusta 2016; Tanja Maksić iz BIRN-a, ujedno član Radne grupe za izradu nove medijske strategije; Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI); Vukašin Obradović bivši predsednik NUNS-a i osnivač nedeljnika „Vranjske“; Nevena Simendić, urednica televizije Pančevo od 2004 do 2015. godine.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article